Bakkerij Schuiteman uit Garderen bakt de lekkerste speculaas. De bakker haalde de beste score bij de speculaaskeuringen tijdens de Beko Najaarsdagen. Sander van den Top, eigenaar van Bakkerij Schuitema, reageerde enthousiast op het heuglijke nieuws: “Super zeg, echt top. Hier ben ik echt superblij mee.”

Speculaaskeuring

Bakkers konden tijdens de Najaarsdagen drie soorten speculaas laten keuren: speculaasjes met amandelen, speculaasjes zonder amandelen en gevulde speculaas. Een consumentenpanel en een vakjury beoordeelden de speculaas aan de hand van verschillende beoordelingscriteria. De vakjury keurde de producten ‘blind’ en kreeg de verpakking niet te zien. Met de speculaaskeuringen wil Beko de kwaliteit van speculaas bij de ambachtelijke bakker verbeteren en bakkers ‘tools’ te geven om zich als ambachtsman te profileren.

De jury keurde in totaal 286 ambachtelijke speculaasproducten: 105 speculaasjes zonder amandelen, 103 speculaasjes met amandelen en 78 stuks gevulde speculaas. Bakkers moesten minimaal een 7 halen om in aanmerking te komen voor een provincietitel. De bakker met het hoogste cijfer van alle ingeleverde speculaasproducten, mag zich een jaar lang ‘de lekkerste speculaasbakker van Nederland 2018’ noemen.

Bakkers-in-bedrijf_Speculaaswinnaar_2018_verpakking_3-300x200 Foto: Beko Coöperatie

Bakkerij Schuiteman

En dat is dit jaar Bakkerij Schuiteman uit Garderen. De jury beoordeelde zijn speculaas zonder amandelen als lekkerste van de provincie Gelderland. De bakker haalde het hoogste cijfer van alle categorieën en mag een jaar lang communiceren ‘de lekkerste speculaasbakker van Nederland’ te zijn. Schuiteman kreeg van de vakjury een 8,00 voor zijn speculaasjes zonder amandelen en een 8,75 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 8,38 was.

De consumentenjury gaf Schuitema een hoog cijfer voor de hersluitbare verpakking (van Beko Verpakkingen) en daarbij de opmerking plaatste: handig in een bakje verpakt. Een compleet overzicht van alle provinciewinnaars staat hier.

 

Altijd op de hoogte blijven?