Bakkerij Raat viert 175-jarig jubileum

13 juli 2021 Redactie Bakkers in bedrijf

De Medemblikse Bakkerij Raat bestaat 175 jaar. De bakkerij viert dit bijzondere jubileum deze zomer met speciale aanbiedingen en klassieke Raat-producten van toen en nu. "Het 175-jarig bestaan is een mijlpaal waar wij als familie Raat en medewerkers trots op zijn. Wij bedanken ook alle trouwe klanten: zonder u was dit niet mogelijk geweest!"

De geschiedenis van Bakkerij Raat start in juni 1846 met het huwelijk van weduwe en bakker Maria Dunselman met Jacob Raat uit Medemblik. Sindsdien gaat het familiebedrijf over van vader op zoon. Inmiddels staat de zesde generatie van de familie aan het roer in de persoon van Hein Raat.

Toen het bedrijf begon in 1846 waren er veel bakkers in Medemblik. Bakkerij Raat bleef als enige ambachtelijke bakker over. En die liefde voor het ambacht is gebleven. "Ik begon eind jaren ’90 al met het bakken van speltbrood en biologische producten", vertelt Hein in het magazine Youmedemblik waarin een special over de bakkerij. "Mijn klanten willen pure, eerlijke ingrediënten en geen kunstmatige verbetermiddelen. Hoewel supermarkten consumenten anders willen doen geloven kunnen ze het echte ambachtelijke wat wij doen nooit evenaren. Dát is ons handelsmerk!"

Appelflap

Bakkerij Raat viert het jubileum met klassieke Raat-producten. Met als eerste de appelflap. Deze introduceerde de bakkerij in de jaren '70 voor de koopavond. "Die extra mogelijkheid om te winkelen was toen heel bijzonder en de sfeer was altijd heel gezellig. Een appelflap halen bij Raat hoorde er bij" verteklt Hein op Facebook. De appelflappen van Bakkerij Raat wordt gemaakt met Italiaanse appels van de eerste oogst. "Die zijn steviger en worden geen moes tijdens het bakken. Tegenwoordig maak ik hem met kokosbloesemsuiker en abrikoos als zoetmiddel. Ook zit er biologisch kaneel in, en daarom heeft het product zo’n fijne smaak." Anno 2021 zijn er zo'n 2 miljoen verkocht, denkt Hein.

Naast de hoofdvestiging in Medemblik is er een tweede locatie in Alkmaar. Daarnaast staat de bakkerij op de markt in Heiloo, Blokker en Haarlem.

Altijd op de hoogte blijven?