Bakkerij Mama wil verbinden met brood

10 maart 2020

Wie bakkerij Mama van bakker Karel Goudsblom binnenstapt, staat ook meteen in de ruimte waar het deeg wordt gedraaid en de broden worden gebakken. De bakker in Zwanenburg is van huis uit beeldend kunstenaar. De visie die hij als kunstenaar heeft zet hij ook door in zijn bakkerij. “Mensen verbinden, dat is en blijft mijn voornaamste drijfveer.”

Het levensverhaal van Karel Goudsblom is een bijzonder verhaal. Van huis uit is de Zwanenburger beeldend kunstenaar. “Ik heb dertig jaar van mijn werk als kunstenaar kunnen leven”, vertelt hij. Maar toen in 2008 de crisis toesloeg, stortte de hele kunstmarkt in, en was Karel in één klap zijn inkomen kwijt. Gelukkig had hij – ongemerkt – ook nog een andere carrière opgebouwd, die van kok. “Ik heb al die jaren naast de kunst als kok in de keuken gewerkt, bij verschillende restaurants en in diverse landen. Ik vond dat gewoon leuk en heb het nooit gezien als werk. Ik heb een beetje te veel energie, dus ik heb mijn werk als beeldend kunstenaar altijd eigenlijk gecombineerd.”

Brood uit Maastricht

Toen Karel in Amsterdam in een restaurant werkte, viel hem op dat het restaurant brood afnam van een bakker in Maastricht. “Een bakker uit Maastricht, dat is waanzin, dat kunnen we toch ook zelf!”, riep hij tegen zijn chef, die daarop inhaakte en Karel de kans gaf om zelf het brood te gaan bakken. “Omdat ik zelf ook altijd al met brood bakken bezig was, was de stap snel gemaakt.”

Meer weten over Karel Goudsblom en zijn bakkerij Mama? Lees dan het complete artikel online of in Bakkers in bedrijf 1-2020. Nog geen abonnee? Sluit nu een voordelig introductieabonnement af voor maar €39,99 ex BTW voor het eerste jaar!

Altijd op de hoogte blijven?