Bakkerij Lex Brakenhoff zoekt nieuwe eigenaar

22 maart 2023 Redactie Bakkers in bedrijf

Bakkerij Lex Brakenhoff in Assendelft is op zoek naar een nieuwe eigenaar. Vanwege persoonlijke omstandigheden, prijsstijgingen en hoge personeelskosten is het voor bakker Lex Brakenhoff en zijn familie niet meer haalbaar om de zaak te draaien. Begin deze week deelde de bakker zijn verhaal op Facebook.

Veertien jaar geleden startten Lex Brakenhoff en zijn vader met hun bakkerij. Twaalf jaar geleden werd Lex officieel mede-eigenaar, en in korte tijd groeide het bedrijf uit tot een drie sterren-bakkerij, het hoogst haalbare binnen de sector. Het team groeide van 14 naar 32 medewerkers. Helaas kreeg de bakkerij ook te maken met tegenslagen. Lex Brakenhoff schrijft: “Aad, mijn vader, raakte kort na het ondertekenen van het VOF-contract arbeidsongeschikt, en net toen we hier een weg in vonden en voor het eerst weer een succesvol jaar draaiden, kreeg mijn moeder een ernstig ongeluk met de koets en moesten we opnieuw zien op te krabbelen. Mede dankzij ons fantastische team, én u, onze trouwe fans, is dat gelukt. Twee jaar geleden sloeg alleen opnieuw het noodlot toe; Ik werd gediagnosticeerd met een heftige bakkersallergie, waardoor ik zelf niet langer in de productie kon staan. Weg droom.”

Niet langer haalbaar

Lex Brakenhoff hervond zichzelf in Westzaan en blies zijn vervlogen droom nieuw leven in door zich te richten op glutenvrij en vegan. “Tot eind vorig jaar bleek dat mijn longen zo beschadigd zijn dat ook deze stoffen voor klachten zorgen, en daarmee dus ook de droom in Westzaan nu moet worden losgelaten.”

“Inmiddels zit ik in een traject om als bakker volledig afgekeurd te worden. En aangezien ik niet langer kan doen wat ik het liefste doe, mijn vader wil gaan genieten van zijn welverdiende pensioen en het door alle bizarre prijsstijgingen en hoge personeelskosten voor ons niet langer haalbaar is om op een gezonde manier onze zaak te draaien, hebben mijn vader en ik besloten dat we op zoek gaan naar een nieuwe ondernemer die onze trots voort wil zetten.”

Geschikte kandidaat

Achter de schermen is de bakkerij al een aantal weken bezig geweest om een vervanger te vinden. Door er nu openlijk over te kunnen praten, hoopt de bakker snel een geschikte kandidaat te vinden die de bakkerij met liefde zal overnemen. Het is een pijnlijke beslissing, laat de bakker weten. “Mijn vader en ik zullen er alles aan doen om het bedrijf voort te laten zetten op de manier waarop we zelf begonnen zijn: met onnoemelijk veel liefde en passie. Niet alleen zodat onze werknemers hun baan kunnen behouden en u gewoon uw brood en ander lekkers kunt blijven kopen. Maar ook omdat het de enige manier is waarop het oké voelt om ons kindje over te dragen.
Tot het moment dat de bakkerij verkocht is blijven we met al onze aandacht, liefde en energie voor u bakken. Gewoon zoals u van ons gewend bent.”

Altijd op de hoogte blijven?