Bakkerij Heerschap opent nieuwe bakkerij

Bakkerij HEerschap_Tenba

Foto: Tenba

Bakkerij Heerschap nam op 19 november de nieuwe bakkerij in Nederweert officieel in gebruik. Met een groter pand, verbeterde productieprocessen en verduurzaming is Bakkerij Heerschap klaar voor de toekomst.

De bouw- en inrichtingsperiode van de nieuwe bakkerij nam een jaar in beslag. De ontwikkeling en realisatie van het project gebeurde in samenwerking met TenBa. Bij de bouw, installatie- en bakkerijtechniek waren meer dan twintig partijen betrokken, waaronder vier bouwpartijen, vier installateurs en zestien (bakkerij) techniekleveranciers. Hier ging een traject van offertebesprekingen en engineering aan vooraf. Uitgangspunten werden bijgesteld en aangepast, om tot een zo duurzame bakkerij te komen.

De bakkerij moest aan FSSC22000-cerificering voldoen en een hoog hygiëneniveau was essentieel. Met het ontwerp en de afwerking werd hier rekening mee gehouden. De diverse logistieke stromen zoals aanvoer van grondstoffen, productieproces, medewerkerstoegang, verpakkingsopslag en afvalstromen voldoen hier allemaal aan. De vloer-, wand- en plafondafwerking zijn zo geconstrueerd dat er eenvoudig met moderne schuimsystemen schoongemaakt kan worden. Alle leidingwerken en kanalen zijn boven het plafond van de bakkerij weggewerkt. Daarnaast is bij de lay-out ontwikkeling door TenBa ook rekening gehouden met investeringen in arbeidsvriendelijke machines en technieken voor een zo ergonomisch mogelijk productieproces.

De verhuizing naar een groter pand maakte het voor Bakkerij Heerschap ook mogelijk om de productieprocessen te verbeteren. In de oude bakkerij was hiervoor geen ruimte. In de broodbakkerij wordt nu gewerkt met kookstukken en desems. In de banketbakkerij worden bijvoorbeeld eigen jams gekookt.

Daarnaast biedt de nieuwe bakkerij de mogelijkheid om de nachturen zoveel mogelijk te beperken. Hiervoor is er onder andere geïnvesteerd door alle narijscapaciteit uit te voeren als remrijsinstallatie. Grotere vriescapaciteit met een snelvriesunit maakt het mogelijk om grotere charges te verwerken. Voor het afkoelproces van de producten is geïnvesteerd in koeltechniek, waardoor dit volledig onder controle is en de malsheid van de producten beter blijft. Deze voorzieningen zorgen ervoor dat Bakkerij Heerschap , maar ook een andere productieplanning zorgen ervoor dat de huidige winkel en zes supermarkten van Heerschap zo dagvers beleverd worden.

Duurzaamheid was ook een belangrijk punt. Met de nieuwe CO2-koude techniekinstallatie voldoet de bakkerij aan de toekomstige eisen op het gebied van koudemiddelen. Naast de koel- en vriescellen worden ook de productieruimtes geklimatiseerd met dit systeem. Het overgrote deel van de restwarmte van de CO2-installatie wordt opgeslagen in twee buffer watertanks. Deze restwarmte gebruikt de bakkerij voor de verwarming van de kantoren en bijverwarming van de productieruimtes. Het grootste deel wordt benut voor warm water toevoer van de krattenwasinstallatie en de wasmachines. In de toekomst komen er ook nog zonnepanelen op het dak van de bakkerij. De voorzieningen hiervoor zijn al getroffen. 

Dossiers
Lees ook
Zomerklus

Zomerklus

Half wit tarwebrood met mais. Heel bruin tarwemaisbrood. Midden volkoren speltbrood met zaden. Sinds 1 juli is het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood van kracht. Hebt u zich er al in verdiept? Want u hebt nog minder dan twee jaar om uw producten of de naamgeving aan te passen.

Nieuwe opleiding Boulanger niveau 4 in september van start

Nieuwe opleiding Boulanger niveau 4 in september van start

In september starten acht roc’s in Nederland met een nieuwe mbo-opleiding: de eenjarige specialistenopleiding Boulanger niveau 4. Streven is hiermee (nog) beter opgeleide broodbakkers af te leveren, die meer kennis van processen hebben en eventueel kunnen doorstromen naar een vervolgopleiding binnen het hbo.

Een mooie egale print op je tijgerbrood

Een mooie egale print op je tijgerbrood

Ik bak dagelijks tijgerbrood, maar de bovenkorst is geen twee keer hetzelfde. Er zijn vaak verschillen in de kleur van de korst en de tijgerprint komt er niet mooi op. Hoe zorg ik dat er dagelijks een mooi donkerbruin gebakken tijgerbrood met een fraaie tijgerprint uit de oven komt?

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...