Bakkerij Heerschap opent nieuwe bakkerij

Bakkerij HEerschap_Tenba

Foto: Tenba

Bakkerij Heerschap nam op 19 november de nieuwe bakkerij in Nederweert officieel in gebruik. Met een groter pand, verbeterde productieprocessen en verduurzaming is Bakkerij Heerschap klaar voor de toekomst.

De bouw- en inrichtingsperiode van de nieuwe bakkerij nam een jaar in beslag. De ontwikkeling en realisatie van het project gebeurde in samenwerking met TenBa. Bij de bouw, installatie- en bakkerijtechniek waren meer dan twintig partijen betrokken, waaronder vier bouwpartijen, vier installateurs en zestien (bakkerij) techniekleveranciers. Hier ging een traject van offertebesprekingen en engineering aan vooraf. Uitgangspunten werden bijgesteld en aangepast, om tot een zo duurzame bakkerij te komen.

De bakkerij moest aan FSSC22000-cerificering voldoen en een hoog hygiëneniveau was essentieel. Met het ontwerp en de afwerking werd hier rekening mee gehouden. De diverse logistieke stromen zoals aanvoer van grondstoffen, productieproces, medewerkerstoegang, verpakkingsopslag en afvalstromen voldoen hier allemaal aan. De vloer-, wand- en plafondafwerking zijn zo geconstrueerd dat er eenvoudig met moderne schuimsystemen schoongemaakt kan worden. Alle leidingwerken en kanalen zijn boven het plafond van de bakkerij weggewerkt. Daarnaast is bij de lay-out ontwikkeling door TenBa ook rekening gehouden met investeringen in arbeidsvriendelijke machines en technieken voor een zo ergonomisch mogelijk productieproces.

De verhuizing naar een groter pand maakte het voor Bakkerij Heerschap ook mogelijk om de productieprocessen te verbeteren. In de oude bakkerij was hiervoor geen ruimte. In de broodbakkerij wordt nu gewerkt met kookstukken en desems. In de banketbakkerij worden bijvoorbeeld eigen jams gekookt.

Daarnaast biedt de nieuwe bakkerij de mogelijkheid om de nachturen zoveel mogelijk te beperken. Hiervoor is er onder andere geïnvesteerd door alle narijscapaciteit uit te voeren als remrijsinstallatie. Grotere vriescapaciteit met een snelvriesunit maakt het mogelijk om grotere charges te verwerken. Voor het afkoelproces van de producten is geïnvesteerd in koeltechniek, waardoor dit volledig onder controle is en de malsheid van de producten beter blijft. Deze voorzieningen zorgen ervoor dat Bakkerij Heerschap , maar ook een andere productieplanning zorgen ervoor dat de huidige winkel en zes supermarkten van Heerschap zo dagvers beleverd worden.

Duurzaamheid was ook een belangrijk punt. Met de nieuwe CO2-koude techniekinstallatie voldoet de bakkerij aan de toekomstige eisen op het gebied van koudemiddelen. Naast de koel- en vriescellen worden ook de productieruimtes geklimatiseerd met dit systeem. Het overgrote deel van de restwarmte van de CO2-installatie wordt opgeslagen in twee buffer watertanks. Deze restwarmte gebruikt de bakkerij voor de verwarming van de kantoren en bijverwarming van de productieruimtes. Het grootste deel wordt benut voor warm water toevoer van de krattenwasinstallatie en de wasmachines. In de toekomst komen er ook nog zonnepanelen op het dak van de bakkerij. De voorzieningen hiervoor zijn al getroffen. 

Dossiers
Lees ook
Toast Ale maakt lokaal bier van brood

Toast Ale maakt lokaal bier van brood

Toast Ale, een brouwer uit het Verenigd Koninkrijk, is een samenwerking aangegaan met Brouwerij de Molen, Bakkerij Fuite en de Amsterdamse anti-voedselverspillingsorganisatie Taste Before You Waste. Het resultaat van deze samenwerking is blond bier met de naam People & Planet dat exclusief verkrijgbaar is bij online supermarkt Picnic.

NK brood- en banketbakken uitgesteld

NK brood- en banketbakken uitgesteld

Op woensdag 15 april zou het Nederlands Kampioenschap brood- en banketbakken 2020 plaatsvinden, maar de organisatie heeft besloten om deze wedstrijd uit te stellen. De nieuwe datum is nog niet bekend, maar het is de bedoeling dat de wedstrijd later in 2020 nog wordt ingehaald.

Chefs leren goed brood (h)erkennen bij masterclass Uitverkoren van Bakery Institute

Chefs leren goed brood (h)erkennen bij masterclass Uitverkoren van Bakery Institute

In januari nodigde het Bakery Instute chefs uit om deel te nemen aan de masterclass Uitverkoren. Elf chefs van acht verschillende restaurants in Nederland gaven gehoor aan de persoonlijke uitnodiging. ZIj woonden op 9 en 10 maart de masterclass bij en leerden zij goed brood (h)erkennen.

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Zelfstandig werkend (desem) broodbakker omgeving Noordwijk

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker te Groningen

Broodbakker te Groningen

Wat ga je doen?Voor deze bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een zelfstandig werkende broodbakker. Het betreft een fulltime functie voor langere tijd. Ook...

Operator Productie omgeving Kerkrade

Operator Productie omgeving Kerkrade

Wat ga je doen?Als operator productie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van het brood. Je bereidt deegsoorten, je bedient de machines...