Bakkerij Heerschap opent nieuwe bakkerij

Bakkerij HEerschap_Tenba

Foto: Tenba

Bakkerij Heerschap nam op 19 november de nieuwe bakkerij in Nederweert officieel in gebruik. Met een groter pand, verbeterde productieprocessen en verduurzaming is Bakkerij Heerschap klaar voor de toekomst.

De bouw- en inrichtingsperiode van de nieuwe bakkerij nam een jaar in beslag. De ontwikkeling en realisatie van het project gebeurde in samenwerking met TenBa. Bij de bouw, installatie- en bakkerijtechniek waren meer dan twintig partijen betrokken, waaronder vier bouwpartijen, vier installateurs en zestien (bakkerij) techniekleveranciers. Hier ging een traject van offertebesprekingen en engineering aan vooraf. Uitgangspunten werden bijgesteld en aangepast, om tot een zo duurzame bakkerij te komen.

De bakkerij moest aan FSSC22000-cerificering voldoen en een hoog hygiëneniveau was essentieel. Met het ontwerp en de afwerking werd hier rekening mee gehouden. De diverse logistieke stromen zoals aanvoer van grondstoffen, productieproces, medewerkerstoegang, verpakkingsopslag en afvalstromen voldoen hier allemaal aan. De vloer-, wand- en plafondafwerking zijn zo geconstrueerd dat er eenvoudig met moderne schuimsystemen schoongemaakt kan worden. Alle leidingwerken en kanalen zijn boven het plafond van de bakkerij weggewerkt. Daarnaast is bij de lay-out ontwikkeling door TenBa ook rekening gehouden met investeringen in arbeidsvriendelijke machines en technieken voor een zo ergonomisch mogelijk productieproces.

De verhuizing naar een groter pand maakte het voor Bakkerij Heerschap ook mogelijk om de productieprocessen te verbeteren. In de oude bakkerij was hiervoor geen ruimte. In de broodbakkerij wordt nu gewerkt met kookstukken en desems. In de banketbakkerij worden bijvoorbeeld eigen jams gekookt.

Daarnaast biedt de nieuwe bakkerij de mogelijkheid om de nachturen zoveel mogelijk te beperken. Hiervoor is er onder andere geïnvesteerd door alle narijscapaciteit uit te voeren als remrijsinstallatie. Grotere vriescapaciteit met een snelvriesunit maakt het mogelijk om grotere charges te verwerken. Voor het afkoelproces van de producten is geïnvesteerd in koeltechniek, waardoor dit volledig onder controle is en de malsheid van de producten beter blijft. Deze voorzieningen zorgen ervoor dat Bakkerij Heerschap , maar ook een andere productieplanning zorgen ervoor dat de huidige winkel en zes supermarkten van Heerschap zo dagvers beleverd worden.

Duurzaamheid was ook een belangrijk punt. Met de nieuwe CO2-koude techniekinstallatie voldoet de bakkerij aan de toekomstige eisen op het gebied van koudemiddelen. Naast de koel- en vriescellen worden ook de productieruimtes geklimatiseerd met dit systeem. Het overgrote deel van de restwarmte van de CO2-installatie wordt opgeslagen in twee buffer watertanks. Deze restwarmte gebruikt de bakkerij voor de verwarming van de kantoren en bijverwarming van de productieruimtes. Het grootste deel wordt benut voor warm water toevoer van de krattenwasinstallatie en de wasmachines. In de toekomst komen er ook nog zonnepanelen op het dak van de bakkerij. De voorzieningen hiervoor zijn al getroffen. 

Dossiers
Lees ook
Europain 2020 - Ondernemerschap in de schijnwerpers

Europain 2020 - Ondernemerschap in de schijnwerpers

Dé internationale beurs voor ondernemers in de bakkerij- en banketsector komt terug in 2020. Net als in 2018 vindt de vierdaagse Europain plaats in Parijs, dit keer in het Porte de Versailles. Verder is het evenement flink naar voren gehaald: bakkers moeten hun agenda vrij houden tussen 11 en 14 januari.

Debic Crème boter voor het fijnste banketgebak

Debic Crème boter voor het fijnste banketgebak

De boter met een extra laag smeltpunt (26 – 28 °C)! Doordat de botersmaak in Debic Crème boter sneller vrijkomt krijg je een rijkere botersensatie. Ideaal dus voor de bereiding van botercrème, luchtige vullingen, beslagen of spuitdegen. Dankzij zijn optimale plasticiteit is Debic Crème boter bovendien makkelijk te mengen tot een homogene, gladde massa.

Geloof, hoop & liefde, maar liefde is de belangrijkste

Geloof, hoop & liefde, maar liefde is de belangrijkste

Dit kwam in me op toen ik nadacht over de vraag te schrijven over ambacht en industrie. Waar hebben ze elkaar nodig, waar versterken ze elkaar? Pfff dacht ik, die relatie kende eerder haat dan liefde. Maar tijden veranderen.

Flexmedewerker inpak

Flexmedewerker inpak

Wat ga je doen?Wij zijn per direct opzoek naar een flexmedewerker inpak voor deze centrale bakkerij. De volgende twee diensten wissel je om de week af: Vrijdagavond...

Broodbakker in de 3 ploegen

Broodbakker in de 3 ploegen

Wat ga je doen?In deze functie ben je verantwoordelijk voor een goed verloop van de productie van brood. Je zal in een team van 3 a 4 bakkers per ploeg, kleinbrood,...

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose & vanilla is op zoek naar een assistent banketbakker

rose& vanilla is dé bakker van unieke cakes en taarten die écht lekker zijn, er prachtig uitzien, gemaakt zijn van de beste biologische ingrediënten en gegarandeerd...