Bakker wil brood bakken van Nederlandse tarwe

tarwe_picjumbo_com pixabay

Foto: Picjumbo_com, Pixabay

Bakker Corné Wegerif van bakkerij Wegerif in Harderwijk wil brood bakken van tarwe van Nederlandse bodem. Een maand geleden is de tarwe gezaaid op een akker in Hierden. In het najaar weet de bakker of de tarwe goed genoeg is om brood van te bakken. Dat meldt De Stentor.

Veel tarwe dat bakkers gebruiken om brood te bakken komt niet uit Nederland. Zo haalt Wegerif zelf zijn meel uit de Verenigde Staten. Consumenten willen steeds vaker weten waar producten vandaag komen en kiezen graag voor lokaal. "Niets is mooier dan werken met een product uit eigen regio", zegt de bakker tegen De Stentor. "Ik word daar echt enthousiast van."

Er is 3 hectare tarwe ingezaaid, wat in augustus geoogst kan worden. Of de tarwe kwalititatief goed genoeg is om brood van te bakken is afhankelijk van het eiwitgehalte. Meelfabriek Koopmans gaat dit onderzoeken. Mocht dit niet het geval zijn dan wil Wegerif de tarwe gebruiken voor andere producten zoals cake of koeken.

Het is niet de eerste keer dat Wegerif lokale granen gebruikt. In 2013 lukte het om tarwe te verbouwen wat kwalitatief goed genoeg was voor brood. Dat verkocht de bakker onder de naam Veluws Veld. 

Bron: De Stentor

Dossiers
Lees ook
Blijven klanten komen na corona?

Blijven klanten komen na corona?

Het ambacht heeft in coronatijd meer aanloop gehad, met vooral meer jonge klanten. Binnen de in-homemarkt, ofwel thuisconsumptie, is marktaandeel gewonnen ten opzichte van de supermarkt, volgens recente broodcijfers. Blijven die klanten naar de ambachtelijke bakker komen, als zij straks weer volle agenda’s hebben?

Energie

Energie

Het thema van dit nummer is ‘ovens en energie’. En waar dat eerste een helder en duidelijk woord is voor belangrijke machines in uw bakkerij, kent het tweede woord verschillende betekenissen. Daarom gaat deze editie van Bakkers in bedrijf deels over slimme keuzes op het gebied van energie(besparing).

Wie houdt de zaak draaiende als u het (even) niet kunt?

Wie houdt de zaak draaiende als u het (even) niet kunt?

Als bakker, ondernemer en werkgever werkt u met hart en ziel aan uw zaak. Bijspringen als een medewerker ziek is, op zondag de mail en administratie wegwerken: u doet het graag. Maar wat als u zelf plotseling ziek wordt, een tijdje niet goed in uw vel zit of om een andere reden geen vliegende keep kunt zijn?