Bakker Joop van Meijel bakt weer de beste Zeeuwse bolus

6 april 2018

Echte Bakker Joop van Meijel uit Clinge won op 3 april voor de vijfde keer op rij de Zeeuwse Bolustrofee. Volgens de juryvoorzitter Mark Plaating lag het niveau dit jaar dicht bij elkaar. Van Meijtel won de strijd op een vijfhonderdste punt.

Joop van Meijtel noemt het winnen van de titel de ultieme prestatie voor een Zeeuwse bakker. 'Gewoon steeds hetzelfde doen’ geeft volgens de bakker het winnende product de constante kwaliteit. Hij is blij met de winst. "Het blijft bijzonder om iedere keer toch weer net dé bolus te bakken, om iets beter te zijn dan je collega's." zegt hij tegen Omroep Zeeland.

De uitslag

Aan de wedstrijd deden 22 bakkers mee. Juryvoorzitter Mark Plaating roemde het hoge niveau. "Het is echt opvallend dat dit jaar de top heel dichtbij elkaar ligt en dat is mooi om te zien", aldus Plaating. De beste vijf bakkers zijn:

  1. Echte Bakker Van Meijel, Clinge
  2. Bakkerij Everaers, Renesse
  3. Bakkerij Risseeuw, Zaamslag
  4. Bakkerij Bouman, Oosterland
  5. Bakkerij Schrieks, Vlissingen

De wedstrijd

Alle bolussen werden gekeurd door een vakjury en een consumentenjury. De vakjury beoordeelde onder meer het volume, bakaard, korstkwaliteit, verdeling van de suiker, het model en de structuur van de bolus. De consumentenjury werd geselecteerd via de Provinciale Zeeuwse Courant. Zij oordeelden met name over vorm, uiterlijk, smaak en malsheid.

Beide uitslagen telden voor 50 procent mee. In tegenstelling tot voorgaande jaren was er dit keer geen blinde keuring met een mysterieshopper.

Wedstrijd voor bakkersleerlingen

Naast de bakkers gingen ook de bakkersleerlingen van Scalda in Middelburg op zoek naar de beste Zeeuwse bolusbakker. Hier won Robin de Munck de Bolustrofee. Tweede werd Jurrian Anthonise, op de derde plaats eindigde Reinier Smalheer. Vierde werd Kim Kesteloo en vijfde Wouter Duvekot.

 

Altijd op de hoogte blijven?