Bakker en boer introduceren Langeler Speltbrood

spelt op het veld

Door de samenwerking tussen Roelof Hofsteenge uit Langelo en Bakkerij van Esch is een nieuw streekproduct ontstaan: Langeler Speltbrood, gemaakt van graan (spelt) van het land in de directe nabijheid van Langelo.

Spelt

Voor de ontwikkeling van het Langeler Speltbrood werd de spelt in Garmerwolde gepeld en gemalen in Kropswolde. De bakkers van Van Esch hebben er vervolgens een luxe broodje van gemaakt, compleet met cranberry’s, noten en rozijnen. Hofsteenge en Van Esch hebben inmiddels een eerste proefvariant van het nieuwe broodje huis-aan-huis in Langelo bezorgd. “De reacties waren positief”, aldus Hofsteenge en Van Esch.

  • Proces
  • “Het spelt heb ik samen met een collega met een combine van het veld gehaald”, vertelt Hofsteenge. Mulder Pot in Kropswolde heeft het spelt tot meel gemalen, waarna  de ambachtelijke bakker Van Esch het proces in gang kon zetten om er een speciaal regionaal speltbrood van te maken, met meel van de buurman. “Al snel hebben wij gekozen om er een exclusief broodje van te maken”, stelt bakker Van Esch. “Dit past het beste bij deze bijzondere samenwerking.”
Lees ook
Nieuw Warenwetbesluit Meel en brood

Nieuw Warenwetbesluit Meel en brood

Op 1 juli 2020 treedt het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood in werking. De wet kwam tot stand op initiatief van de NVB, NBOV en Nebafa om consumenten meer duidelijkheid over broodsoorten te geven. De nieuwe regels hebben een overgangstermijn van twee jaar. Dat betekent dat bakkers tot uiterlijk 1 juli 2022 de tijd hebben om aan deze verplichting...

Bak Speciaal: ambachtelijke nieuwkomer in Royal Steensma-familie

Bak Speciaal: ambachtelijke nieuwkomer in Royal Steensma-familie

Met Bak Speciaal heeft Royal Steensma begin dit jaar een ambachtelijke specialist in exclusieve bakkerijgrondstoffen voor bijzondere broodsoorten overgenomen. Een welkome aanvulling op het bestaande aanbod van voornamelijk banketgrondstoffen. Portret van een nieuwkomer in de Royal Steensma-familie.

Broodspecialist Sjouke Boersma maalt zijn meel deels zelf

Broodspecialist Sjouke Boersma maalt zijn meel deels zelf

Sjouke Boersma is de vierde generatie bakker in de familie Boersma. Hij specialiseert zich in brood. Het meel dat hij hiervoor gebruikt, maalt hij deels zelf. “Dat kan bijna niet anders als je specialiteitenbrood wilt maken”, vertelt de bakker.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Arnhem zijn op korte termijn op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. De werkzaamheden...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...