Bakker Carl Siegert is een van de veiligheidshelden van het Ministerie van SZW

Carl Siegert_foto ministerie SZW

Foto: Ministerie van SZW

In het kader van de campagne 'Veilig Werken met [Gevaarlijke] Stoffen' zet het Ministerie van SZW twaalf veiligheidshelden in het zonnetje. Een van die veiligheidshelden is bakker Carl Siegert uit Harmelen.

Veel bedrijven werken met gevaarlijke stoffen. Schildersbedrijven, de bouw, maar ook bakkers. Zij werken een meelstof, een sensibiliserende stof, wat ook wel een allergeen wordt genoemd. Zonder beschermingsmaatregelen kan dit leiden tot astma, huidirritatie, schade aan longen en luchtwegen. Bakker Carl Siegert weet daar alles van. Hij werd genomineerd door collega Jurian van Miltenburg.

Bakker Carl Siegert 

Jurian is de zoon van een bakker, die nu in de bakkerij van Carl Siegert werkt. In de bakkerij van zijn ouders zag Van Miltenburg de consequenties van langdurige blootstelling aan meelstof. “Mijn vader is kortademig, omdat hij teveel bloem heeft ingeademd,” vertelt hij. Gelukkig doen ze er in de bakkerij van Siegert alles aan om dat bij hun medewerkers te voorkomen en de gezondheid van zijn medewerkers mag best wat kosten. “Bakken is geen risicovrij beroep – ook tijdens het opensnijden van een zak meel kun je meelstof inademen.” Siegert: “Eigenlijk moet elke bakker het zich aantrekken.”

Jaarlijks sterven 3.000 Nederlanders aan de gevolgen van een beroepsziekte door gevaarlijke stoffen. Na de publicatie van het adviesrapport ‘Stof tot nadenken’ van Commissie Heerts klinkt het luider dan ooit: voorkomen is beter dan compenseren. De commissie onderstreept het belang van goede preventie, net als het programma Preventie Beroepsziekten van het ministerie van SZW. Maar hoe werk je gezond en veilig met gevaarlijke stoffen? Bakker Carl Siegert: “Met een stofzuiger kun je geen geld verdienen. Je bakt er geen broodje meer mee, maar je hebt ‘m wel nodig voor de veiligheid.” 

Campagne 'Veilig Werken met [Gevaarlijke] Stoffen' 

Daarom start het ministerie de campagne 'Veilig Werken met [Gevaarlijke] Stoffen' die twaalf veiligheidshelden in het zonnetje zet. Van de leidinggevende die stickers met veiligheidstips op de werkvloer plakt, de werkgever die investeert in de nieuwste technische maatregelen, tot de werknemer die er altijd voor waakt dat zijn of haar collega’s de veiligheidsvoorschriften in acht nemen. 

Het delen van de verhalen van veiligheidshelden vergroot het bewustzijn van werkgevers en werknemers over veiligheid op de werkvloer en geeft hen handvatten om hiermee binnen de eigen organisatie aan de slag te gaan. Daarnaast is er de online test:  'Hoe veilig werk jij?' en kun je je aanmelden voor gratis tips over hoe je veilig(er) kan werken met gevaarlijke stoffen.

Meer weten over stof allergie en wat je er tegen kunt doen? Lees dan ons artikel ‘Elke stofwolk is er een teveel' uit Bakkers in bedrijf 5-2019. Dit kan online of in het magazine. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99  ex. BTW.

Dossiers
Lees ook
Stichting Ambachtelijke Bakkerij: Decemberspecial Bakwerk 2020 klaar voor verzending

Stichting Ambachtelijke Bakkerij: Decemberspecial Bakwerk 2020 klaar voor verzending

Als COVID-19 ons iets heeft gebracht, is het de (her)waardering van klein geluk. Thuisblijven, samen zijn met familie, tijd voor elkaar. Waarden die ook in december sterk worden gevoeld en beleefd. Draag er als ambachtelijke bakker je eigen steentje aan bij! Bijvoorbeeld in de vorm van Bakwerk: een sfeervol en kleurrijk consumentenmagazine.

Nederlandse patissier en Belgische bakker slaan handen ineen

Nederlandse patissier en Belgische bakker slaan handen ineen

Joep Mermans, eigenaar van Patisserie Joep gaat samenwerken met de Belgische bakker Van Thillo. Gezamelijk openen zij de nieuwe onderneming Van Thillo bij Joep. De opening staat gepland voor 2 november.

Blik op 2030... Aandacht voor passie, imago en transparantie

Blik op 2030... Aandacht voor passie, imago en transparantie

In 2030… komen de bakkerijgrondstoffen hoofdzakelijk uit eigen land. In 2030... is al het brood clean label. In 2030... zijn er geen bakkers meer maar graan barista's. Dinsdag 22 september schoven drie Meester Boulangers aan tafel met andere mensen uit de branche om te kijken waar we ons op voor kunnen en moeten bereiden.

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Zelfstandig werken broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...

Broodbakker ambachtelijk te Rotterdam

Broodbakker ambachtelijk te Rotterdam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie zullen de werkzaamheden bestaan uit allround productie binnen de bakkerij. Je zal je bezig houden met zowel groot als kleinbrood....

Allround bakker omgeving Veendam

Allround bakker omgeving Veendam

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Veendam zijn we op korte termijn op zoek naar een allround bakker. Het betreft een fulltime functie...