Bakker Carl Siegert is een van de veiligheidshelden van het Ministerie van SZW

Carl Siegert_foto ministerie SZW

Foto: Ministerie van SZW

In het kader van de campagne 'Veilig Werken met [Gevaarlijke] Stoffen' zet het Ministerie van SZW twaalf veiligheidshelden in het zonnetje. Een van die veiligheidshelden is bakker Carl Siegert uit Harmelen.

Veel bedrijven werken met gevaarlijke stoffen. Schildersbedrijven, de bouw, maar ook bakkers. Zij werken een meelstof, een sensibiliserende stof, wat ook wel een allergeen wordt genoemd. Zonder beschermingsmaatregelen kan dit leiden tot astma, huidirritatie, schade aan longen en luchtwegen. Bakker Carl Siegert weet daar alles van. Hij werd genomineerd door collega Jurian van Miltenburg.

Bakker Carl Siegert 

Jurian is de zoon van een bakker, die nu in de bakkerij van Carl Siegert werkt. In de bakkerij van zijn ouders zag Van Miltenburg de consequenties van langdurige blootstelling aan meelstof. “Mijn vader is kortademig, omdat hij teveel bloem heeft ingeademd,” vertelt hij. Gelukkig doen ze er in de bakkerij van Siegert alles aan om dat bij hun medewerkers te voorkomen en de gezondheid van zijn medewerkers mag best wat kosten. “Bakken is geen risicovrij beroep – ook tijdens het opensnijden van een zak meel kun je meelstof inademen.” Siegert: “Eigenlijk moet elke bakker het zich aantrekken.”

Jaarlijks sterven 3.000 Nederlanders aan de gevolgen van een beroepsziekte door gevaarlijke stoffen. Na de publicatie van het adviesrapport ‘Stof tot nadenken’ van Commissie Heerts klinkt het luider dan ooit: voorkomen is beter dan compenseren. De commissie onderstreept het belang van goede preventie, net als het programma Preventie Beroepsziekten van het ministerie van SZW. Maar hoe werk je gezond en veilig met gevaarlijke stoffen? Bakker Carl Siegert: “Met een stofzuiger kun je geen geld verdienen. Je bakt er geen broodje meer mee, maar je hebt ‘m wel nodig voor de veiligheid.” 

Campagne 'Veilig Werken met [Gevaarlijke] Stoffen' 

Daarom start het ministerie de campagne 'Veilig Werken met [Gevaarlijke] Stoffen' die twaalf veiligheidshelden in het zonnetje zet. Van de leidinggevende die stickers met veiligheidstips op de werkvloer plakt, de werkgever die investeert in de nieuwste technische maatregelen, tot de werknemer die er altijd voor waakt dat zijn of haar collega’s de veiligheidsvoorschriften in acht nemen. 

Het delen van de verhalen van veiligheidshelden vergroot het bewustzijn van werkgevers en werknemers over veiligheid op de werkvloer en geeft hen handvatten om hiermee binnen de eigen organisatie aan de slag te gaan. Daarnaast is er de online test:  'Hoe veilig werk jij?' en kun je je aanmelden voor gratis tips over hoe je veilig(er) kan werken met gevaarlijke stoffen.

Meer weten over stof allergie en wat je er tegen kunt doen? Lees dan ons artikel ‘Elke stofwolk is er een teveel' uit Bakkers in bedrijf 5-2019. Dit kan online of in het magazine. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 39,99  ex. BTW.

Dossiers
Lees ook
‘Ik zie mezelf wel in een bakkerij werken’

‘Ik zie mezelf wel in een bakkerij werken’

Lotte van Kempen (16) zit in het derde jaar van haar vmbo-opleiding op het Wellant College in Alphen aan den Rijn. Ze doet een ‘snuffelstage’ bij Ella van Haeringen, die onder de naam Ella Bakt (@ellabakt) brood op bestelling maakt. “Mijn vader ging altijd naar Ella, ik vond het leuk om brood te maken. Nu help ik om de week een dag mee in de bakkerij.”

Stichting Ambachtelijke Bakkerij helpt bij informatieverstrekking

Stichting Ambachtelijke Bakkerij helpt bij informatieverstrekking

De afgelopen maanden zijn we overspoeld met informatie over corona. Via journaals en persconferenties op tv, berichten in de krant en sociale media, en natuurlijk via de vele verhalen van klanten in de winkel. Hoe filter je al deze informatie? En: welk nieuws bied je in deze coronatijd zelf aan als bakkerij?

Update RI&E Industriële bakkerijen

Update RI&E Industriële bakkerijen

Er zijn nogal wat zaken verandert in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) voor industriële bakkerijen. Per 1 juli is online een document beschikbaar met een overzicht van de veranderingen met daarbij een advies over hoe overgegaan kan worden naar de nieuwe situatie. Via de Nationale Bakkerij Academie (NBA) zullen trainingen worden georganiseerd...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...