Bakery Institute organiseert masterclass ‘Uitverkoren’

Uitverkoren_Bakery Institute

Foto: Bakery Institute

Deze week staat Bakery Institute niet op de Horecava, want in plaats van een beursstand heeft het opleidingsinstituut gekozen voor een andere aanpak om chefs te bereiken. "Ons viel op dat er sprake is van een toenemende interesse van horecaprofessionals voor brood. Chefs kiezen steeds vaker voor kwalitatief goed brood. Het mandje wit stokbrood met iets te harde kruidenboter is in de meeste restaurants passé en sinds afgelopen jaar kent Nederland zelfs een broodsommelier." Bakery Institute in Zaandam wil brood definitief op de kaart zetten en biedt chefs in de horeca daarom een tweedaagse Masterclass Boulangerie aan. ‘Uitverkoren’ chefs worden hiervoor in januari uitgenodigd tijdens een verrassingstournee door Nederland.

Docent Hans Heiloo heeft uitgebreide ervaring in de horeca maar verloor zijn hart aan de boulangerie. Hij behandelt diverse trends en culturen op het gebied van brood en leert de aanwezigen alles over fermentatie. Ook wordt er aandacht besteed aan de kwaliteit, structuur en smaak van (desem)brood en we gaan natuurlijk zelf met de handen in het deeg. Tenslotte staat foodpairing centraal: hoe kun je de smaak van brood zo beïnvloeden, dat het past bij de gerechten op je kaart?

Durven te experimenteren

“Chefs zijn bij uitstek een doelgroep waarvan wij veel energie krijgen”, aldus Tamara Hoogerwaard, directeur van het Bakery Institute. “Zij durven te experimenteren met smaken en bereidingswijzen en dat past uitstekend bij de kennis die wij op het gebied van brood in huis hebben. Ook de wens van veel chefs om niet langer uitsluitend ‘high end’ te koken, maar vooral voor pure grondstoffen en no nonsense bereidingswijzen te kiezen, sluit aan bij de visie van Bakery Institute. Wij kiezen immers nadrukkelijk voor een voorsprong vanuit de oorsprong. Het wordt zonder meer een spannende samenwerking! We komen kennis brengen, maar ook zeker de expertise van chefs ophalen. Samen komen we tot iets moois.”

Tournee langs geselecteerde restaurants

Zeer binnenkort maakt Bakery Institute een tournee langs diverse, speciaal geselecteerde restaurants in Nederland onder de naam ‘Uitverkoren’. Chefs krijgen tijdens deze tournee niet alleen een smakelijk brood, maar ook een persoonlijke uitnodiging voor de Masterclass Boulangerie. “Want”, vindt Tamara. “Hoe goed je ook kunt koken of bakken: op het gebied van brood ben je simpelweg nooit uitgeleerd.”

Dossiers
Lees ook
‘Ik zie mezelf wel in een bakkerij werken’

‘Ik zie mezelf wel in een bakkerij werken’

Lotte van Kempen (16) zit in het derde jaar van haar vmbo-opleiding op het Wellant College in Alphen aan den Rijn. Ze doet een ‘snuffelstage’ bij Ella van Haeringen, die onder de naam Ella Bakt (@ellabakt) brood op bestelling maakt. “Mijn vader ging altijd naar Ella, ik vond het leuk om brood te maken. Nu help ik om de week een dag mee in de bakkerij.”

Nieuwe opleiding Boulanger niveau 4 in september van start

Nieuwe opleiding Boulanger niveau 4 in september van start

In september starten acht roc’s in Nederland met een nieuwe mbo-opleiding: de eenjarige specialistenopleiding Boulanger niveau 4. Streven is hiermee (nog) beter opgeleide broodbakkers af te leveren, die meer kennis van processen hebben en eventueel kunnen doorstromen naar een vervolgopleiding binnen het hbo.

Docenten IJscentrum klaar voor nieuw cursusjaar

Docenten IJscentrum klaar voor nieuw cursusjaar

De docentendag op het IJscentrum, dinsdag 16 juni, stond in het teken van vernieuwing. Met ingang van het nieuwe cursusjaar neemt Hidde de Brabander het stokje over van manager Jacques Vos, die met pensioen gaat. Hij nam de docenten mee in zijn visie voor het IJscentrum.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...