Bake-off met reststromen tussen ROC Zadkine en Albeda College

Deeg/bakken (unsplash)

Op 14 april vindt de derde editie plaats van de bake-off tussen het ROC Zadkine en het Albeda College. De brood- en banketopleidingen strijden in deze wedstrijd tegen elkaar en tegen voedselverspilling. Studenten van beide scholen hebben een product ontwikkeld op basis van reststromen. Dat product wordt op 14 april bereid en aan een professionele jury gepresenteerd.

De studenten hebben ruim een maand geëxperimenteerd met reststromen. De reststromen worden aangeleverd door Europastry. Snijresten bladerdeeg die zijn overgebleven van appelflappen en andere bladerdeeg snacks, maar ook reststromen chocolade glacé dat op donuts wordt gebruikt. Naast reststromen van Europastry hebben de studenten ook retourbrood van Bakkerij van der Waal uit Ridderkerk om mee te experimenteren. Zonde om deze reststromen niet door mensen te laten opeten. Vandaar de opdracht: ontwikkel nieuwe innovatieve producten met deze reststromen.

De top drie producten uit deze wedstrijd gaan door naar de volgende fase in het onderzoekstraject. Studenten van de Food and Innovation Academy te Schiedam (FIA) onderzoeken hoe de drie beste producten industrieel kunnen worden opgeschaald. Het uiteindelijke doel is om gezamenlijk een product te ontwikkelen dat wordt geproduceerd met reststromen en ook echt wordt verkocht. De jury bepaalt welke producten in de top drie terechtkomen. Dit jaar zijn de juryleden van de bake-off:

  • Marianne van Keep (MVO manager van het jaar 2020/2021 Chief
  • Sustainability Officer at Verstegen Spices & Sauces B.V.)
  • Joost Schellingerhout (Beko Techniek)
  • Petra Kuiper - van de Kletersteeg (Practor - Food Innovation Academy / MBO Lentiz | LIFE College)
  • Angela Vlot (Oprichter Twisted Jam)
  • Ralph Post (Vestigingsdirecteur bij Sligro Food Group)
  • Marjon Uyterlinde (Green Business Club Rotterdam Centrum)

Gegevens wedstrijd

Start wedstrijd: Stipt om 17:00
Einde wedstrijd: 18:30
Prijsuitreiking: 18:45

Bekijk hier sfeerbeelden van vorige edities.

 

Lees ook
Bas Klarenbeek wint Skills Heroes patissier

Bas Klarenbeek wint Skills Heroes patissier

Bas Klarenbeek, student van ROC Horizon College, won Skills Heroes en mag zich Nederlands kampioen patissier noemen. Lisanne Star, student van Albeda, bezette de tweede plek. De derde plaats ging naar Frenk Langenhuijsen, student van het Summa College. Skills Heroes zijn de nationale vakwedstrijden voor mbo-studenten. Deze vonden van 15 tot en met 17...

Bakkerij Filius wint Zeelandtrofee 2017

Bakkerij Filius wint Zeelandtrofee 2017

Echte Bakker Filius uit Yerseke is de winnaar van de Zeelandtrofee 2017. Aan de jaarlijkse productwedstrijd namen 24 Zeeuwse ambachtelijke bakkers deel. De wedstrijd vond plaats op 14 maart bij Scalda in Middelburg. Bolustrofee Dit jaar was de Bolustrofee voor het eerst wedstrijdonderdeel van de Zeelandtrofee. Echte Bakker Van Meijel uit Clinge won...

Baas: Meer dan service en onderhoud alleen

ADVERTORIAL - Baas Food Equipment in Den Haag, een familiebedrijf met meer dan veertig jaar ervaring op het gebied van bakkerijmachines, werkt er hard aan om het bedrijf toekomstbestendig te maken. “We verzorgen veel meer dan service, onderhoud en revisie alleen. We leveren ook een uitgebreid pakket aan nieuwe machinerie van gerenommeerde bedrijven aan klanten in binnen- en buitenland en ontwikkelen bovendien slimme machines in eigen beheer”, zegt Raymond Baas van de firma. Bekijk hier alvast de video over Baas Food Equipment over het inrichten van de nieuwe baklokalen van ROC Zadkine in Rotterdam....