Bake-off met reststromen tussen ROC Zadkine en Albeda College

Deeg/bakken (unsplash)

Op 14 april vindt de derde editie plaats van de bake-off tussen het ROC Zadkine en het Albeda College. De brood- en banketopleidingen strijden in deze wedstrijd tegen elkaar en tegen voedselverspilling. Studenten van beide scholen hebben een product ontwikkeld op basis van reststromen. Dat product wordt op 14 april bereid en aan een professionele jury gepresenteerd.

De studenten hebben ruim een maand geëxperimenteerd met reststromen. De reststromen worden aangeleverd door Europastry. Snijresten bladerdeeg die zijn overgebleven van appelflappen en andere bladerdeeg snacks, maar ook reststromen chocolade glacé dat op donuts wordt gebruikt. Naast reststromen van Europastry hebben de studenten ook retourbrood van Bakkerij van der Waal uit Ridderkerk om mee te experimenteren. Zonde om deze reststromen niet door mensen te laten opeten. Vandaar de opdracht: ontwikkel nieuwe innovatieve producten met deze reststromen.

De top drie producten uit deze wedstrijd gaan door naar de volgende fase in het onderzoekstraject. Studenten van de Food and Innovation Academy te Schiedam (FIA) onderzoeken hoe de drie beste producten industrieel kunnen worden opgeschaald. Het uiteindelijke doel is om gezamenlijk een product te ontwikkelen dat wordt geproduceerd met reststromen en ook echt wordt verkocht. De jury bepaalt welke producten in de top drie terechtkomen. Dit jaar zijn de juryleden van de bake-off:

  • Marianne van Keep (MVO manager van het jaar 2020/2021 Chief
  • Sustainability Officer at Verstegen Spices & Sauces B.V.)
  • Joost Schellingerhout (Beko Techniek)
  • Petra Kuiper - van de Kletersteeg (Practor - Food Innovation Academy / MBO Lentiz | LIFE College)
  • Angela Vlot (Oprichter Twisted Jam)
  • Ralph Post (Vestigingsdirecteur bij Sligro Food Group)
  • Marjon Uyterlinde (Green Business Club Rotterdam Centrum)

Gegevens wedstrijd

Start wedstrijd: Stipt om 17:00
Einde wedstrijd: 18:30
Prijsuitreiking: 18:45

Bekijk hier sfeerbeelden van vorige edities.

 

Lees ook
Reststromen als grondstof voor diervoerders

Reststromen als grondstof voor diervoerders

Het Nederlandse familiebedrijf Nijssen company zet zich in tegen voedselverspilling. Het bedrijf maakt van reststromen levensmiddelenindustrie, horeca en retail voer voor varkens en kippen, ‘Food-for-Feed-for-Food’. Ook is het bedrijf stakeholder van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling.

Circulair kippenvoer gemaakt van reststromen uit voedingsindustrie

Circulair kippenvoer gemaakt van reststromen uit voedingsindustrie

Kipster brengt circulair voer voor hobbykippen op de markt. Nijsen Company maakt het uit de resstromen uit de voedselindustrie, zoals gebroken crackers, haverdoppen en overschotten uit bakkerijen. "Wat de consument niet bereikt en waar niets mis mee is, zit in dit voer", aldus Kipster.

Passie voor patisserie

Passie voor patisserie

Naomi van Lierop en Jamilla Klaassen zijn aanstormende talenten in de patisserie. Hun spraakmakende eindstukken presenteren ze tijdens het evenement ‘Crafted’ in Eindhoven.