Bake-off met reststromen tussen ROC Zadkine en Albeda College

Deeg/bakken (unsplash)

Op 14 april vindt de derde editie plaats van de bake-off tussen het ROC Zadkine en het Albeda College. De brood- en banketopleidingen strijden in deze wedstrijd tegen elkaar en tegen voedselverspilling. Studenten van beide scholen hebben een product ontwikkeld op basis van reststromen. Dat product wordt op 14 april bereid en aan een professionele jury gepresenteerd.

De studenten hebben ruim een maand geëxperimenteerd met reststromen. De reststromen worden aangeleverd door Europastry. Snijresten bladerdeeg die zijn overgebleven van appelflappen en andere bladerdeeg snacks, maar ook reststromen chocolade glacé dat op donuts wordt gebruikt. Naast reststromen van Europastry hebben de studenten ook retourbrood van Bakkerij van der Waal uit Ridderkerk om mee te experimenteren. Zonde om deze reststromen niet door mensen te laten opeten. Vandaar de opdracht: ontwikkel nieuwe innovatieve producten met deze reststromen.

De top drie producten uit deze wedstrijd gaan door naar de volgende fase in het onderzoekstraject. Studenten van de Food and Innovation Academy te Schiedam (FIA) onderzoeken hoe de drie beste producten industrieel kunnen worden opgeschaald. Het uiteindelijke doel is om gezamenlijk een product te ontwikkelen dat wordt geproduceerd met reststromen en ook echt wordt verkocht. De jury bepaalt welke producten in de top drie terechtkomen. Dit jaar zijn de juryleden van de bake-off:

  • Marianne van Keep (MVO manager van het jaar 2020/2021 Chief
  • Sustainability Officer at Verstegen Spices & Sauces B.V.)
  • Joost Schellingerhout (Beko Techniek)
  • Petra Kuiper - van de Kletersteeg (Practor - Food Innovation Academy / MBO Lentiz | LIFE College)
  • Angela Vlot (Oprichter Twisted Jam)
  • Ralph Post (Vestigingsdirecteur bij Sligro Food Group)
  • Marjon Uyterlinde (Green Business Club Rotterdam Centrum)

Gegevens wedstrijd

Start wedstrijd: Stipt om 17:00
Einde wedstrijd: 18:30
Prijsuitreiking: 18:45

Bekijk hier sfeerbeelden van vorige edities.

 

Lees ook
Matchmakingevent FutureMakers in Rotterdam-Rijnmond een succes

Matchmakingevent FutureMakers in Rotterdam-Rijnmond een succes

Zondag 19 juni organiseerde Stichting Bakkracht samen met het Nederlands Bakkerij Centrum het matchingsevent FutureMakers. Bijna dertig bedrijven uit regio Rotterdam-Rijnmond gingen in gesprek met ruim zestig studenten en werkzoekenden. Niet alleen voor reguliere banen maar ook leerwerkplekken, stages en onderzoeksopdrachten.

Duurzame droom van Trash’ure Taarten wordt werkelijkheid

Duurzame droom van Trash’ure Taarten wordt werkelijkheid

Een ‘tiptop-worteltaart’ van de worteltopjes en -puntjes die anders in de container zouden verdwijnen. Een code-roodfruittaart van geredde frambozen. Het gebak van Trash’ure Taarten is gemaakt van producten die anders worden weggegooid. De afnemers van deze taarten, voornamelijk bedrijven en organisaties, dragen zo op een leuke manier een steentje bij...

Tweede editie Heel Holland Bakt Kids start begin oktober

Tweede editie Heel Holland Bakt Kids start begin oktober

Er komt een nieuw seizoen van Heel Holland Bakt Kids aan. Bakduo's, bestaande uit een kind en volwassene, gaan met elkaar de strijd aan onder toeziend oog van de juryleden Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven. André van Duin presenteert het programma.