Zaterdag 25 mei was het eindelijk zo ver: Bake Out ’19! In de Rijtuigenloods in Amersfoort kwamen ambachtelijke bakkers en hun medewerkers samen voor een gezellige en zeker ook leerzame avond. De bezoekers kwamen uit alle windstreken.

“Van Rotterdam, Venlo en Zwolle tot Hoogwoud en Franeker, vanuit het hele land hebben bakkers zich aangemeld”, vertelt Sandra Pluim van Stichting Ambachtelijke Bakkerij. De SAB was samen met de NBOV de drijvende kracht achter het event. “We waren even bang dat er maar enkele grotere bakkerijen, met ieder veel medewerkers, zouden komen. Maar uiteindelijk zijn er vanavond zo’n 65 ondernemers. Een gemêleerd gezelschap dus.”

De bezoekers konden genieten van een uitgebreid walking dinner. Tussendoor werd gezellig bijgekletst of een van de workshops bezocht die gegeven werden in oude treinwagons in de hal. Zo was er een workshop van Embrosa, waarbij via een quiz interactief meegespeeld kon worden terwijl je meteen alle ins & outs hoorde over het gebruik van Facebook en Instagram. In een rijtuig verderop vertelden meester-patissier Hidde de Brabander en meester-boulanger Daan Hesseling van alles over de meerwaarde van samenwerken tussen patissiers en boulangers. En tijdens een workshop van Pieke Broodbier kwam je van alles te weten over het maken van bier van oud brood. Uiteraard kon er ook geproefd worden.

Rond 20.30 uur werd het hele gezelschap gedirigeerd naar een grote hal, waar songwriter en rapper Diggy Dex de inspirerende sprekers van die avond voorstelde. Chantal Riedeman vertelde alles over confettimomentjes waarbij je heel bewust iets leuks doet voor een klant. Na een show vol humor van de bekende ‘fake-news’-club De Speld Live, sprak Jelle Drijver de zaal toe over social media en het belang van online actief zijn. Diggy Dex sloot het gedeelte af met een wrap-up van de avond op de melodie van zijn hit ‘Treur niet’, waarna het feest losbarstte op de muziek van de live-band Coronas.

“Uiteindelijk zijn er bijna zeshonderd mensen geweest”, vertelt Martijn Verkerk van de NBOV na afloop trots.  “Op dit moment zijn er nog geen plannen voor een Bake Out in 2020. Eerst gaan we evalueren en dan nemen we hier een besluit over. We kijken in ieder geval terug op een zeer geslaagde avond!”

Altijd op de hoogte blijven?