Ambachtelijke bakkerijsector in actie met #BroodinNood

21 september 2022 Redactie Bakkers in bedrijf

Steeds verder stijgende energiekosten zetten het voortbestaan van de ambachtelijke bakkerijsector op het spel. Daarom voert Beko namens de ambachtelijke bakkerijsector actie met een serie filmpjes: 'Ons brood is in nood!'

Als de regering nu niet ingrijpt haalt 10% van de ondernemingen in de ambachtelijke bakkerijsector het einde van 2022 niet. Wanneer er op korte termijn geen ingrijpende maatregelen volgen dan is voor de zomer van 2023 het voortbestaan van niet 10% maar zelfs 30% van de sector in gevaar. 50% van de bakkers moet hun deuren sluiten als er in heel 2023 niet wordt ingegrepen.

Ambachtelijke bakkers gebruiken energie om brood te kunnen bakken. De energiekosten liggen al jaar en dag op ca. 3% a 3,5% van de omzet excl. BTW. Veel bakkers hebben de afgelopen jaren energiebesparingen doorgevoerd zoals bijvoorbeeld het plaatsen van energiezuinige ovens, zonnepanelen en warmtepompen. Maar zonder gas en elektra kan men simpelweg geen brood bakken.

In het filmpje roepen een aantal bakkers namens de ambachtelijke bakkerijsector de regering op om kerst dit jaar te vieren in oktober, zodat consumenten nog één keer kunnen genieten van kerstlekkernijen. Door de energiecrisis is het anders voor veel bakkers en hun klanten te laat.

De bakkers gebruiken #BroodinNood, gecombineerd met een aantal filmpjes die de komende weken zullen verschijnen op sociale media. Doel is het kabinet ‘wakker te schudden’ om op korte termijn te komen met maatregelen.

Altijd op de hoogte blijven?