Ambachtelijke bakkerijsector in actie met #BroodinNood

Steeds verder stijgende energiekosten zetten het voortbestaan van de ambachtelijke bakkerijsector op het spel. Daarom voert Beko namens de ambachtelijke bakkerijsector actie met een serie filmpjes: 'Ons brood is in nood!'

Als de regering nu niet ingrijpt haalt 10% van de ondernemingen in de ambachtelijke bakkerijsector het einde van 2022 niet. Wanneer er op korte termijn geen ingrijpende maatregelen volgen dan is voor de zomer van 2023 het voortbestaan van niet 10% maar zelfs 30% van de sector in gevaar. 50% van de bakkers moet hun deuren sluiten als er in heel 2023 niet wordt ingegrepen.

Ambachtelijke bakkers gebruiken energie om brood te kunnen bakken. De energiekosten liggen al jaar en dag op ca. 3% a 3,5% van de omzet excl. BTW. Veel bakkers hebben de afgelopen jaren energiebesparingen doorgevoerd zoals bijvoorbeeld het plaatsen van energiezuinige ovens, zonnepanelen en warmtepompen. Maar zonder gas en elektra kan men simpelweg geen brood bakken.

In het filmpje roepen een aantal bakkers namens de ambachtelijke bakkerijsector de regering op om kerst dit jaar te vieren in oktober, zodat consumenten nog één keer kunnen genieten van kerstlekkernijen. Door de energiecrisis is het anders voor veel bakkers en hun klanten te laat.

De bakkers gebruiken #BroodinNood, gecombineerd met een aantal filmpjes die de komende weken zullen verschijnen op sociale media. Doel is het kabinet ‘wakker te schudden’ om op korte termijn te komen met maatregelen.

Dossiers
Lees ook
Zorgen om stageplekken bij mkb-bedrijven door oplopende kosten

Zorgen om stageplekken bij mkb-bedrijven door oplopende kosten

Op dit moment kan de overgrote meerderheid van de mbo-studenten een geschikte stageplek vinden, blijkt uit nieuwe cijfers van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB). De organisatie waarschuwt wel voor een tekort in de nabije toekomst. Wanneer het midden- en kleinbedrijf (mbk) zoals bakkers en slagers deels omvalt als gevolg...

Ambachtelijke bakkers pleiten voor noodoplossing energielasten: bevries acuut de facturen

Ambachtelijke bakkers pleiten voor noodoplossing energielasten: bevries acuut de facturen

De Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) pleit voor een noodoplossing om de energielasten van de ambachtelijke bakker direct te verlagen. Al sinds eind augustus luiden ambachtelijke bakkers de noodklok: de energielasten zijn niet meer te betalen. Inmiddels heeft de regering – na Prinsjesdag - aangegeven met een oplossing te...

Schrijf je in voor de Beko Speculaaskeuring

Schrijf je in voor de Beko Speculaaskeuring

De inschrijving voor de Beko Speculaaskeuring is geopend. Ook dit jaar krijgen bakkers en banketbakkers de kans om hun speculaas te laten beoordelen door een vak- en consumentenjury.