IJs

Ambachtelijk IJscentrum maakt genomineerden voor Gouden IJsspatel bekend

7 februari 2023 Redactie Vakblad IJs
Foto: Ambachtelijk IJscentum

De genomineerden voor de Gouden IJsspatel zijn bekend. Op 30 en 31 januari vond de voorronde plaats waar keurmeesters 24 genomineerden selecteerden. Zij draaien op zondag 5 maart tijdens Bakkersvak en IJsVak hun stracciatella ijs op het podium.

Op maandag 30 januari leverden zestig deelnemers hun stracciatella ijs in bij Evenementenhal Gorinchem. De dag erna kwamen de keurmeesters samen voor de live proefronde. Toen de smaak twee jaar geleden werd uitgekozen, was Theo Clevers, voorzitter IJsvakwedstrijden hier duidelijk over: “Stracciatella ligt overal in de vitrine, maar het is een enorm moeilijke smaak. Het mooie aan deze smaak is dat je de basis goed proeft. Stracciatella-ijs is een kwestie van smaak, geduld en een goede stracciatella getuigt van echt vakmanschap.”

Voorronde

Na twee rondes van twee uur proeven bepaalden de keurmeesters welke ijsbereiders zich plaatsten voor de live finale op 5 maart. “De voorrondes zijn goed verlopen”, zegt juryvoorzitter Bart-Jeroen van Overveld. “Wat opviel aan het ijs is dat er natuurlijk weer heel erg veel verschillende ijsjes waren en dat stracciatella een heel complex ijsje is. Vaak was het zo dat de smaak lekker was, maar dat de chocolade minder was of de chocolade heel goed verdeeld en lekker maar dan de smaak van de basis weer minder.”

Stracciatella niet makkelijk

Hij vervolgt: “Dus met de keuze van deze smaak is het dit jaar niet makkelijk gemaakt voor de ijsbereiders maar zeer zeker ook niet voor de juryleden. De verwerkingstemperatuur van -14 (schepbaarheid) bleek in toch wel wat ijsjes een probleem. Ook de verdeling van de chocolade en de technieken die je daarvoor kunt gebruiken liepen uiteen van kleine stukjes tot grote harde chunks verschillend in zoetheid, hardheid en smaak waardoor alle ijsjes toch weer hun eigen karakter kregen.”

Clevers voegde daar nog aan toe: “Het ijs in Nederland en ook België is van superieure kwaliteit, en daar zijn we trots op! Maar dat maakte het daarom super moeilijk om de lekkerste ijsjes eruit te halen. Na een dag genieten zijn er 24 overgebleven! Heel fijn dat er zoveel inzendingen waren, laten we dat vasthouden de volgende jaren. Wij als organisatie zijn trots op alle deelnemers!”

Genomineerden

De lijst met de 24 genomineerden (in willekeurige volgorde) is:

  • Jannette Den Boer – IJsboerderij Den Boer
  • Hanneke Kleverkamp – Rosahoeve
  • Auke Jager – IJsmakerij Schep
  • Enzo Talamini – Gelateria Lorenzo
  • Ron Holland – Huize Holland
  • Jurgen de Vries – De Zoete Inval p/a De Munt
  • Myrne Meulendijks – ’t IJshofje
  • Koen Bouwmans – De Gebroeders
  • Hein Geers – Huize Geers
  • Benadette Jaarsveld – IJssalon La Venezia
  • Mark van Gaal – IJs & Spijs
  • Marcel Vermeulen – De IJsmeulen
  • Laura Schmidt – Jo’s IJssalon
  • Steff Janssen – IJssalon Florence
  • Paul Wilderink – De IJssalon Paul Wilderink
  • Andrea Höller – Gelato Buon Gusto
  • Klaas Brasjen – IJssalon Van Swoll
  • Kasper Hertogs – IJssalon Kees
  • Colinda Rontberg – IJsalon LKKR !!!!
  • Pieter van der Poel – Van der Poel IJsmakers
  • Marten Riedstra – Ijssalon Ilskãld
  • Joris Rutten – Clevers IJs BV
  • Ahmet Akbulut – Dam IJs & Bakkerij
  • Coco Strijbosch – IJssalon Pisa

Gouden IJsspatel

Deze draaien op 5 maart live hun Stracciatella ijs tijdens Bakkersvak en IJsVak. De winnaars worden de dag erna bekend gemaakt tijdens het IJsVak Gala. De top 3 kwalificeert zich voor IJssalon van het Jaar 2023.

Dit artikel verscheen eerder op: Vakblad IJS!

Altijd op de hoogte blijven?