Al 35 bakkers sloten hun deuren door de energiecrisis

broodjes_Oscar van der Wijk

Foto: Oscar van der Wijk

Al minimaal 35 bakkers met zo’n 70 vestigingen moesten hun zaak sluiten ten gevolge van de energiecrisis, vertelt directeur Marie-Hélène Zengerink van de NBOV op de website van BNR Nieuwsradio. De energieprijzen voor bakkers liggen vaak drie tot tien keer zo hoog liggen als voor de crisis.

Voor industriële bakkerijen is de situatie wat gunstiger geworden, zegt Wim Kannegieter van de NVB tegen BNR. De afnemers van de industriële bakkers laten de bakkers niet als enige de gestegen kosten dragen. Op dit moment zitten de industriële bakkerijen niet meer in alarmfase rood, maar dit kan veranderen als de prijzen opnieuw stijgen.

Adviseur Friso Berghuis van BakkerijMonitor geeft in het artikel als tip om goed te kijken naar wat wanneer verkoopt. Bakkers kunnen hun assortiment daaraan aanpassen, of het assortiment versmallen om voor lagere kosten te zorgen. Dan kan er bijvoorbeeld efficiënter geproduceerd worden.  

Januari is een spannende maand, omdat veel bakkers begin dit jaar een nieuw energiecontract kregen. Daarnaast is januari vaak een mindere maand in vergelijking met voorgaande maanden. Berghuis denkt dat er bij een nieuwe ronde van prijspieken mogelijk weer veel ondernemers moeten stoppen.

Lees het volledige artikel van BNR hier.

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Ruud van Erp benoemd tot onafhankelijk voorzitter NVB

Ruud van Erp benoemd tot onafhankelijk voorzitter NVB

De Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NBV) heeft Ruud van Erp benoemd als nieuwe onafhankelijke voorzitter. Woensdag 22 maart vond de benoeming plaats in een speciale Algemene Ledenvergadering. Met een onafhankelijk voorzitter én een verbinder als Van Erp wil de NVB meer in gezamenlijkheid grote branchevraagstukken aanpakken.

Voorschot op energiesteun mkb’ers verlaagd

Voorschot op energiesteun mkb’ers verlaagd

Vanaf vandaag kunnen mkb-ondernemers met een groot energieverbruik de TEK (Tegemoetkoming Energiekosten) aanvragen. Het voorschot ligt lager dan verwacht. Vanwege de dalende energieprijzen verlaagt de overheid het percentage van de verleende subsidie van 50 naar 35 procent.

Tegemoetkoming Energiekosten

Tegemoetkoming Energiekosten

Hou de site van de RVO goed in de gaten. Binnenkort kunt u aan de slag om het voorschotbedrag aan te vragen