Aftrap Nationaal Schoolontbijt 2020

2 november 2020
Foto: Nationaal Schoolontbijt

De achttiende editie van het Nationaal Schoolontbijt is gestart. Maandagochtend 2 november werd op basisschool De Wilgetoren in Hilversum het officiële startsein gegeven. Dit jaar is het thema ‘Een betoverende tijd begint met een goed ontbijt’.

Tijdens het Nationaal Schoolontbijt gaan zo’n 500.000 kinderen gezond ontbijten op zo’n 2.250 basisscholen. Tijdens de aftrap in Hilversum ontbeten de klassen met lekkere en gezonde ontbijtproducten. Tv-presentatrice en actrice Jessica Mendels praatte het openingsprogramma aan elkaar. Ook werden resultaten gedeeld van het onderzoek ‘Gezonde schoollunch’ door Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit Amsterdam.

NSO Start

De aftrap van het Nationaal Schoolontbijt ziet er door de corona-maatregelen anders uit dan voorgaande jaren. Babs Bruil, woordvoerder van het Nationaal Schoolontbijt: “We hebben de afgelopen weken gewerkt aan een ontbijtjournaal, NSO Start. Daarin vertelt onze ambassadeur Jessica Mendels meer over het belang van een goed en gezond ontbijt, Bas Muijs is bij een klas kinderen op bezoek en er zitten diverse animaties in over onder andere brood en zuivel.” Het ontbijtjournaal NSO Start ging in première tijdens de officiële opening in Hilversum. De komende week zal NSO Start op alle 2.250 deelnemende scholen in Nederland te zien zijn.

Onderzoek naar gezond eten op school

Niet alleen gezond ontbijten is belangrijk om goed te concentreren op school, ook de lunch op school is van groot belang. Tijdens de officiële opening maakte het Nationaal Schoolontbijt ook de resultaten bekend van het onderzoek naar gezond eten op school. Tijdens het onderzoek lunchten kinderen uit groep 5 tot en met 8 op drie basisscholen (in Amsterdam, Lunteren en Vlaardingen) zes maanden lang samen op school. De inhoud van de broodtrommels van de kinderen werd door de onderzoekers zowel voor, tijdens en na het onderzoek geanalyseerd.

Onderzoeker Frédérique Rongen van de Vrije Universiteit Amsterdam: “Kinderen smeerden in de klas hun eigen boterhammen, waarbij ze konden kiezen uit verschillende soorten brood, beleg en groente. Tijdens het onderzoek bleek dat het aantal kinderen dat bruinbrood at, toenam. Ook werd er meer water en melk gedronken in plaats van limonade en sap. Ook at de helft van de kinderen groente tijdens de lunch. Na het onderzoek bleek al snel dat kinderen gemakkelijk terugvallen in oude en vaker ongezonde patronen. De inhoud van de broodtrommel is, net als een gezond en lekker ontbijt, ontzettend belangrijk.” Veel kinderen hebben ook nieuwe producten geproefd, zoals tuinkers en radijs.

Efteling

De opening zou in eerste instantie plaatsvinden op de meest betoverende en sprookjesachtige locatie van het land; de Efteling. Helemaal passend bij het thema van dit jaar. “Het thema van de landelijke ontbijtweek sluit dit jaar naadloos aan bij de Efteling. Bij ons staan betovering en verwondering centraal. Daarnaast vinden wij een gezonde keuze betreft voeding ook heel belangrijk. Het is mooi om te zien hoe het Nationaal Schoolontbijt hier jaarlijks weer veel aandacht voor vraagt. We hadden deze week graag geopend ín de Efteling, maar helaas is dat vanwege de huidige maatregelen niet mogelijk. Gelukkig is er een prachtig alternatief bedacht! Wie weet kan de opening volgend jaar wel plaatsvinden in de Efteling”, vertelt Fons Jurgens, algemeen directeur Efteling.

Ontbijtpakket

Meer dan een half miljoen kinderen doen mee aan het landelijk educatieve ontbijtevenement op 2.250 basisscholen. Elk jaar wordt het gezonde ontbijtpakket samengesteld volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Er is keuze uit volkorenbrood, - bollen, glutenvrij brood en volkoren minikrentenbollen, volkorencrackers, halvarine, 30+ kaas, appelstroop, fruitspread, komkommer en appels, eieren, thee en halfvolle melk en yoghurt. In het pakket vinden kinderen ook een boek van Kolletje & Dirk (over het meisje met de toversokken) en placemats. Groepen 7, 8 en de brugklas krijgen een doe-boek met puzzels, recepten, persoonlijke tests en wist-je-datjes over gezond ontbijten. Het Nationaal Schoolontbijt heeft de steun van het Voedingscentrum, de Maag Lever Darm Stichting, de Nederlandse Coeliakie Vereniging en Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG).

Lesmateriaal

Bij het ontbijtpakket ontvangen alle scholen voor elke groep lesmateriaal. Zo wordt ontbijten nog leuker en beter. De animatiefilmpjes laten het plezier en het belang van een gezond ontbijt zien en er komen vragen aan bod als ‘Ontbijt jij elke dag?’, ‘Ontbijt jij gezond?’ en ‘Beweeg jij genoeg?’. De Ontbijtmeter voor tablet en desktop helpt kinderen gezonde keuzes te maken bij het ontbijt. De Vijf Vuistregels leert kinderen waarom elke dag gezond ontbijten belangrijk is en de Schijf van Vijf is een les waarin kinderen ontdekken hoe een Schrijf van Vijf ontbijt eruitziet.

Partners

Het Nationaal Schoolontbijt komt tot stand door vele samenwerkingspartners. ALDI is de exclusieve supermarktpartner en levert alle ontbijtpakketten op de deelnemende scholen en zorgt samen met Bakkerij Braas, Bakkerij Faber en Bakker Schat voor de levering van het verse brood. ALDI neemt ook de volledige logistieke organisatie op zich om al deze ontbijtpakketten op de scholen te bezorgen. ALDI en het National Schoolontbijt hebben de gezamenlijke missie om alle kinderen in Nederland gezond te laten ontbijten. ALDI heeft alles in huis voor een gezond ontbijt en de laatste jaren is er steeds meer ontwikkeld op het gebied van variatie, maar ook gezondheid. Meer volkoren, minder zout en meer vezels.

Verder dragen verschillende productpartners bij aan het ontbijtpakket: Bonne Maman met fruitspread, Puratos met bakkerijgrondstoffen, AGF Detailhandel Nederland met komkommers, Bakker Leo met glutenvrij brood, Blue Band met Blue Band, de Nederlandse Zuivel Organisatie met kaas, melk en halfvolle yoghurt, Bakkerij Hollandia Matzes met volkorencrackers, Frutesse met appelstroop, Pickwick met thee en Blij met een ei met eieren.

Altijd op de hoogte blijven?