Afstand houden blijkt lastig in de dagelijkse praktijk

Echte bakker de korenaar

Voor ondernemers waren de afgelopen maanden spannend. Welke impact zou de crisis hebben op hun bedrijf? Ook voor medewerkers waren het onzekere tijden. Is het veilig om te gaan werken, voldoen de hygiënemaatregelen en heb ik straks nog een baan? Vier medewerkers vertellen in Bakkers in bedrijf nummer 6 (komende vrijdag op de mat) hoe zij de coronatijd ervaren. Hier alvast één van hen.

Echte Bakker De Korenaar in Roden is een zelfbedieningswinkel. “Klanten komen bij ons niet echt aan een toonbank,” aldus Jacolien van Panhuis. Het is meer als in een supermarkt: klanten pakken zelf wat ze willen kopen. Daarom valt het aantal benodigde maatregelen vanwege corona mee. “Al hebben we wel een vaste looproute ingesteld. En er mogen maximaal vier klanten in de winkel zijn. Onze klanten houden zich daar goed aan. Maar even iets pakken voor een klant die iets niet kan vinden, zit er niet in. Daardoor voelt het afstandelijker. Gelukkig zijn schermen bij de kassa bij ons niet nodig. Daar hebben we wel even over getwijfeld, maar onze toonbank is heel diep en de winkel is ruim genoeg. In onze andere winkel, in Surhuisterveen, hangen wel schermen. Die is veel kleiner.”

In plaats van twee kassa’s, is nu één kassa open. “Daarmee voorkomen we dat we dicht naast elkaar moeten staan. In het begin probeerden we de anderhalve meter afstand goed te bewaren, maar dat bleek al snel lastig. Tijdens het werk loop je steeds langs elkaar.”

Weinig besmettingen

Toch maakt van Panhuis zich geen zorgen over het risico om ziek te worden. “We zitten hier in het noorden, waar veel minder besmettingen zijn dan elders in het land. Bovendien ben ik nog jong (30 jaar) en val ik niet in een risicogroep. Inmiddels merk ik dat ik, net als veel andere mensen, iets makkelijker word, nu de maatregelen versoepelen.” Het opvangen van de kinderen leverde geen problemen op. “Mijn man is bakker, die werkt vooral ’s nachts, terwijl ik overdag werk. Samen met mijn ouders konden we de opvang voor de kinderen goed regelen.”

Het werkritme is de afgelopen maanden wel veranderd. “In het begin was het rustig in de winkel. Met bezorgen was het daarentegen die eerste tijd veel drukker. We zijn de enige bakkerij in Roden die de bezorgdienst zo ruim heeft opgezet. Nu merken we dat het ook in de winkel weer drukker wordt. Maar het aantal klanten is nu lastiger in te schatten. Wist je voorheen precies hoeveel brood je op een maandag nodig had, nu is dat veel moeilijker te voorspellen. Klanten komen niet meer op vaste dagen. De verkoop is ook veranderd. De bestellingen voor gebak voor bruiloften, feesten en partijen is nagenoeg stilgevallen. Aan de andere kant kopen mensen vaker lekkers voor zichzelf of voor een ander. Dankzij de coronacrisis zien we wel nieuwe mensen in de winkel. Zij willen lokale ondernemers steunen in deze crisistijd. Die klanten blijven terugkomen, dus dat is goed nieuws voor de toekomst.”

Dossiers
Lees ook
Er komen weer nieuwe coronamaatregelen aan

Er komen weer nieuwe coronamaatregelen aan

De coronacijfers lopen op en het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Vanavond om 19.00 uur kondigt het kabinet nieuwe maatregelen aan in een persconferentie. Het zou gaan om een gedeeltelijke lockdown van drie weken. Dat meldt NOS.

FSIN: Foodsector in 2021 terug op niveau, forse groei verwacht in 2022

FSIN: Foodsector in 2021 terug op niveau, forse groei verwacht in 2022

De omzet van de Nederlandse foodsector is bijna terug op het niveau van voor de coronapandemie. Dat concludeert het FoodService Instituut Nederland (FSIN), het grootste kennisinstituut in de sector. Het herstel gaat véél sneller dan eerder verwacht, maar dat geldt niet voor alle segmenten.

Mondkapjes weer verplicht in winkels

Mondkapjes weer verplicht in winkels

De coronabesmettingen nemen weer toe en het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Daarom keert de mondkapjesplicht in de publieke binnenruimte terug. Dus ook bij de bakker, slager, viswinkel en slijter. Zowel klanten als medewerkers zijn verplicht om een mondkapje te dragen in de winkel.