Afscheid van een man met een hart voor brood

20 september 2019

De man die zes blokjes post-its per maand gebruikte, veelvuldig de zinnen uitte “ik heb je net gemaild” en “ik hoor je” en die niet met apparaten overweg kon, nam gisteravond afscheid van het NBC en van de branche. Afgelopen februari maakte Flip van Straaten bekend te stoppen om nog een andere weg in te slaan in zijn werkende leven.

Terugblik carrière

Sjoerd Jellema van de Raad van Commissarissen van het NBC vatte de negen jaar van Flip als directeur van het NBC samen in hoogte- en dieptepunten. “Je begon in juli 2010 en in 2013 hielden de productschappen op te bestaan. Ook kwam de Nationale Bakkerij Academie en twee jaar later het examencentrum afgeschaft. Allemaal ontwikkelingen waar je niet veel invloed op uit kon oefenen, maar die wel gevolgen hadden. Onder meer dat er mensen bij het NBC weg moesten en dat heeft je hard geraakt. Net als vrij recent het niet tot stand komen van het sectorhuis.” Jellema besluit dan ook met te zeggen dat er wat hem betreft meer samenwerking moet komen in de branche. En dat als het toch lukt een soort sectorhuis op te richten, Flip uitgenodigd wordt om het lintje te komen doorknippen bij de opening.

Uiteraard belicht hij ook de positieve kanten van de afgelopen negen jaar. “Waar in 2010 nog 80 procent van het budget van het NBC kwam uit subsidie, komt dat nu uit commerciële activiteiten.” (Flip zal later op de avond benadrukken dat dat bijna 90 procent is.) “Dat heb je samen met je team bewerkstelligd en daar mag je trots op zijn. Je mag ook trots zijn op de Europese campagne ‘Brood uit Europa - Goed verhaal’. Want het kan niet geheel toevallig zijn dat sinds de campagne in 2018 is gaan lopen, de daling van de consumptie van brood – die al tien jaar gaande was – is gestopt en we de eerste helft van 2019 zelfs een stijging zien.”

Cadeau voor de volgende generatie

Sjoerd Jellema overhandigt ook een cadeau. “Typerend voor Flip, is dat hij gevraagd heeft om geen cadeaus te geven, maar te doneren aan Bakery Nexus, ter ondersteuning van de jonge ondernemers in de branche.” Flip zelf vindt het niet meer dan logisch: “Ik doe het allemaal voor de bakkerijsector en we moeten het doorgeven aan de volgende generatie. De jeugd heeft de toekomst.” Tamara Hoogerwaard, voorzitter van Bakery Nexus neemt de cheque in ontvangst. “Flip heeft gevraagd het geld te besteden aan het Junior College, dat we jaarlijks organiseren voor de winnaars van de Jeugdvakwedstrijden. Het is super belangrijk dat we die kanjers behouden voor de branche. We hebben de organisatie van de Jeugdvakwedstrijden al benaderd om te kijken of we de prijsuitreiking kunnen opleuken en we willen ons programma uitbreiden, dus niet meer alleen voor de winnaars. En uiteraard hebben we Flip ook gevraagd een bijdrage te leveren aan dit ‘Junior College 2.0’.”

afscheid Flip van Straat foto Michelle

Slotwoorden Flip van Straaten

“Ik doe het op mijn eigen wijze, dus het begint wat ver, maar het komt goed.” Iedereen die Flip kent, weet dat zijn speeches vaak beginnen met een historische vertelling. Zo begint hij deze afscheidsspeech in jaar 60 van de 100-jarige oorlog. Na een verhandeling over strijd en bloedvergieten, komt hij bij zijn punt. “Dan wij, het NBC. Nooit stroomde hier bloed door de gangen. Maar we hebben wel strijd geleverd, met elkaar. En we hebben door broederlijke samenwerking mooie resultaten bereikt. Van de nieuwste Europese campagne tot onderzoeken en bekendheid in andere sectoren, we mogen trots zijn op wat we bereikt hebben.” En uiteraard sluit hij af met het onderwerp dat hem nog altijd het meest aan het hard gaat: brood. “Louise Fresco zei het al: brood verleidt tot eten. Ik las afgelopen zomer nog dat het graanrantsoen bij Romeinse legionairs 26,5 kilo per maand was. En ik kan u vertellen dat er onder Romeinse legionairs van obesitas geen sprake was. Er zijn enorm veel kansen voor brood. Geen ander voedsel kan zo’n mooi verhaal vertellen.”

En niet veel mensen kunnen dat verhaal zo mooi vertellen als Flip van Straaten.

Altijd op de hoogte blijven?