Acht tips om je bedrijf te runnen van Stef en Mandy van Manen

Bakkerij Tetteroo_BIB 2-2019

Bakkerij Tetteroo heeft vestigingen in Naarden, Blaricum, Huizen en Muiderberg. Het is niet altijd makkelijk om ze allemaal op één lijn te krijgen. Hoe zet je een structuur neer zodat je alle zaken goed kunt runnen? Stef en Mandy van Manen geven acht tips.

“Het is heel anders om bakker of ondernemer te zijn”, vertelt Stef. “Ik heb de afgelopen jaren al heel veel ontwikkeld op dat laatste vlak, maar ik heb ook nog steeds veel te leren. Om alle zaken goed te kunnen runnen, moet je een bepaalde structuur neerzetten. Daar wilden we begeleiding bij." Dat kregen ze van André Wijnhorst van de Nationale Bakkerij Academie (NBA).

1. Schakel een mystery guest in
Via de NBA kwam er een mystery guest naar de winkels. Deze bekijkt hoe alles eruit zien en hoe hij/zij wordt geholpen. Aan de hand daarvan kun je zien wat er goed gaat en wat beter kan.

2. Probeer extra te verkopen
André: “Dan moet je eerst weten wat de gemiddelde besteding per klant is en van daaruit afspraken gaan maken. Alle vestigingen worden aangestuurd door iemand ter plekke, en met de medewerkers van de vestigingen hebben we een training gedaan en afgesproken om twee op de tien klanten iets extra’s te verkopen."

3. Whatsappgroep voor medewerkers
Via deze whatsappgroep houden medewerkers elkaar op de hoogte konden houden van de acties per winkel.

4. Ideeën voor acties van medewerkers
Laat medewerkers met ideeën voor acties te komen. “Je loopt nou eenmaal harder voor een eigen idee
dan voor iets wat je opgelegd krijgt."

5. Stel een managementteam in
Stef en Mandy hebben een management waarin elke vestiging wordt vertegenwoordigd. Gezamenlijk bepalen ze de doelen per vestiging.

6. Zorg dat je medewerkers blij zijn
Aandacht voor de medewerkers, regelmatig een uitje met z’n allen, en afspraak-is-afspraak zijn voor Stef en Mandy de uitgangspunten.

7. Whatsappgroup voor klanten
Naar de Whatsappgroup kunnen klanten hun bestellingen sturen en eventuele bijzonderheden doorgeven.

8. Ontwikkel klantenacties
Mandy en Stef ontwikkelden verschillende acties om meer klanten in de winkel te krijgen. Zoals een oliebollenkaart waarmee mensen twee gratis oliebollen op kunnen halen. “Voor bestaande klanten is dat een mooi extraatje en we kregen er veel nieuwe klanten mee. Want als je die twee oliebollen komt halen, neem je vaak toch wat meer mee, of iets anders uit ons assortiment.”

Meer weten over Mandy en Stef van Manen en Bakkerij Tetteroo? Lees dan het complete artikel in Bakkers in bedrijf 2-2019. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee proefnummers aan.

Lees ook
Medewerkers 2.0 voor industrie en ambacht

Medewerkers 2.0 voor industrie en ambacht

Een gezonde toekomst voor de bakkerij- en zoetwarensector, daar zet het Bakery Sweets Center in Noord-Nederland zich voor in. Het is hiermee een voorbeeld voor de rest van het land. “Het tekort aan goed gekwalificeerde medewerkers in (semi)industriële bakkerijen groeit. In deze regio, maar ook in de rest van Nederland.”

Arend Kisteman, nieuwe voorzitter NBOV: ‘Zorg dat bakkers  weten wat je doet’

Arend Kisteman, nieuwe voorzitter NBOV: ‘Zorg dat bakkers weten wat je doet’

“Het is mooi om over echt belangrijke onderwerpen in onze branche mee te kunnen praten.” Arend Kisteman volgde deze zomer Jos den Otter op als voorzitter van de NBOV. Wat staat hem te wachten en wat kan de branche van hem verwachten? Tijd voor vragen en antwoorden.

De machine achter de bakker

De machine achter de bakker

Automatisering, duurzaamheid en efficiency zijn de belangrijkste thema’s binnen de wereld van de bakkerijmachines. Met minder handjes toch een ambachtelijk en onderscheidend product maken, en het liefst de hele dag vers. De nieuwe generatie bakkers werkt liever niet ’s nachts. Er zijn geen grote vernieuwingen, maar wel trends die doorzetten, vertellen...

Bakker/ operator productie omgeving Bunschoten

Bakker/ operator productie omgeving Bunschoten

Wat ga je doen?Als bakker/ operator productie, 3 ploegen, weet jij in de bakkerij als geen ander de juiste ingrediënten te mengen voor het perfecte deeg. Je...

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving van Den Haag

Zelfstandig werkend banketbakker omgeving van Den Haag

Wat ga je doen?Voor onze klant in Den Haag zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker. Je komt te werken op de banketafdeling. De werkzaamheden...

Banketbakker industrie omgeving Arnhem

Banketbakker industrie omgeving Arnhem

Wat ga je doen?Na een gedegen inwerkperiode op de diverse lijnen productsoorten weet je precies hoe de verschillende processen lopen binnen de banketbakkerij. Het...