ABN Amro voorspelt stijgende graanprijzen

25 juli 2019

De prijzen van mais, tarwe en soja gaan komend jaar stijgen. Dat voorspelt ABN Amro in het rapport Agri Granen Insights. De prijsontwikkeling van granen kende het afgelopen jaar sterke pieken en dalen door extreme weersomstandigheden en mondiale handelsconflicten.

De prijzen voor graan en soja vertoonden afgelopen seizoenen opvallende pieken en dalen, die gelijk vielen met ontwikkelingen in het handelsconflict tussen China en de VS. Negatief nieuws over het conflict zorgt voor sterk dalende prijzen en andersom.

Soja

De prijs van soja wordt de afgelopen periode sterk beïnvloedt door de Afrikaanse varkenspest in China, waardoor Chinese varkensboeren massaal minder veevoer kopen. Toch blijft de vraag naar soja op wereldschaal groeien (met 2% komend seizoen, volgens de International Grains Council), terwijl de totale productie juist krimpt met 4%. Daardoor kan de sojaprijs weer gaan stijgen.

Tarwe en mais

Mais en tarwe hebben sterk te lijden onder extreme weersomstandigheden. De productie van tarwe kromp daardoor afgelopen seizoen met 4% bij gelijkblijvende vraag. Naar verwachting zal de productie komend jaar weer stijgen en zal de prijs stabiel worden. In het geval van mais krimpt zowel de vraag als de productie, maar daalt de productie het snelst. Ook volgend seizoen zal er een tekort zijn op de markt. Hoe sterk de prijs stijgt zal afhangen van de oogst in de VS, waar extreem nat weer de beplanting heeft vertraagd.  

Dit artikel verscheen eerder op: Evmi

Altijd op de hoogte blijven?