Elke branche verdient een instituut zoals het meestersgilde, vindt Hidde de Brabander. Hij ging vorig jaar de strijd aan met zichzelf en sleepte daarmee de meestertitel binnen. Nu gaat hij de strijd aan met de titel zelf. “Wat er nu staat, kan nog veel mooier worden. Daar werk ik graag van binnenuit aan.”

Er is oud zeer, dat ontkent hij niet, en daarmee wil hij dan ook beginnen. “De opstart van de meestertitel patisserie is niet gegaan hoe het had gemoeten. Maar de titel is er, de meesters zijn er, het gilde is er en vanaf hier moeten we doorgroeien. Ik zie wel dat er dingen anders moeten, maar ik werk graag vanuit het bestaande aan verbetering. Ik wilde de titel dan ook onder meer halen om van binnenuit te kunnen zien hoe het meesterexamen werkt. En wat er misschien anders kan.” Hidde werkt op dit moment aan de reglementen van het meesterexamen. “Ik ben er net maanden mee bezig geweest, heb er middenin gezeten en dit is eigenlijk mijn evaluatie. Ik combineer wat ik als deelnemer heb ervaren met de wedstrijdreglementen, houd alles tegen het licht en doe voorstellen voor aanpassingen. Ik ben ervan overtuigd dat we niet iets nieuws hoeven op te tuigen, maar dat we met de huidige titel iets in handen hebben waarmee we vooruit kunnen.”

Het draait vooral om eetbare producten

“Er lopen ontzettend goede vakmensen in Nederland die voor de titel in aanmerking komen. Het halen van de titel is een teken dat je je vak enorm goed onder de knie hebt. Het Zwitsers jurylid zei bij mijn examen nog dat zij in Zwitserland geen showstuk doen, omdat de meeste patissiers in hun dagelijks werk niet of nauwelijks showstukken maken. Ik vind het dan ook heel goed dat ons examen vooral draait om de eetbare producten. En wat ik heel mooi vind aan het examen is dat je veel over jezelf leert. Je eigen theorieën, wat je kunt en wie je bent. Ik kwam erachter dat ik erg hecht aan symboliek bijvoorbeeld. Je gaat de strijd aan met jezelf, je strijdt niet tegen iemand anders.”

Meer weten over Hidde de Brabander en zijn visie op de meestertitel? Lees dan het complete artikel in Bakkers in bedrijf 3-2019. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee proefnummers aan.

Altijd op de hoogte blijven?