1 miljoen (brood)pakketten gered door Echte Bakkers

11 juli 2023 Redactie Bakkers in bedrijf Echte Bakkersgilde

“De Echte Bakker redt 1 miljoen (brood)pakketten met behulp van Too Good To Go en vermijdt daarmee 2.500 ton CO2-uitstoot”, meldt het Echte Bakkersgilde. Verschillende Echte Bakkers werken samen met Too Good To Go en op 10 juli is het miljoenste pakket uitgereikt.

Sinds 2018 zijn 166 (van de 320) Echte Bakkerwinkels aangesloten bij Too Good To Go. Via het platform bieden deze Echte Bakkers dagelijks pakketten aan met eigen gebakken producten die niet verkocht, maar nog goed eetbaar zijn. Nu, vijf jaar later, is er een mooie mijlpaal bereikt. Hans Keurhorst, Echte Bakker en voorzitter van het Dagelijks Bestuur, overhandigde in zijn bakkerij in Apeldoorn het miljoenste pakket. 

2.500 ton CO2-uitstoot 

Met het redden van het miljoenste pakket hebben de deelnemende Echte Bakkers gezamenlijk 2.500 ton CO2-uitstoot vermeden. Dit staat gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 278 Nederlanders of de uitstoot van 2.676 vliegtuigtickets tussen Amsterdam en New York City. Een overweldigend succes met een win-win-win. Er wordt uitstoot vermeden, de klant haalt eind van de dag nog heel wat lekkers in huis voor een aantrekkelijke prijs én de bakker voorkomt dat hun eigen gebakken producten weggegooid moeten worden. Vooral dat laatste blijft voor de fanatieke Echte Bakkers een heikel punt. “Als ambachtelijke bakker blijft het zeer doen om iets weg te gooien wat je met veel passie die nacht gebakken hebt”, aldus Hans Keurhorst.

Dagverse producten

“De Too Good To Go-app is voor lokale Echte Bakkers een goede oplossing voor een dagelijks wederkerende uitdaging”, zegt Geert Caniels, directeur van het Echte Bakkersgilde. “Onze bakkers werken met dagverse producten. Inschatten hoeveel er precies gebakken moet worden voor diezelfde dag blijft lastig, ondanks kennis, ervaring en expertise. Er zijn zoveel variabelen die invloed hebben op het aantal klanten per dag, en hun besteding, zoals alleen al het weer. Een paar broden of gebaksproducten hou je al snel over. Hoe fijn is het dan dat je met een simpele handeling in de app deze producten toch nog aan kunt bieden en zo voedselverspilling voorkomt en ook nog een beetje omzet overhoudt.”

Miljoenste pakket

Als voorzitter van het Dagelijkse Bestuur is Hans Keurhorst trots op het feit dat uitgerekend hij het miljoenste pakket mag overhandigen. Maar hij is nog trotser op het feit dat de deelnemende Echte Bakkers gezamenlijk zo’n grote impact hebben gemaakt. Hans Keurhorst: “Als club Echte Bakkers bij elkaar zijn we dagelijks bezig met kwaliteit, ambacht, klantbeleving, en nog veel meer zaken die komen kijken bij ondernemen. Dat veel van deze aangesloten bakkers ook nadenken over reststromen en hoe hier alsnog gewin uit te halen valt voor de gehele wereld om ons heen, stemt mij positief vanuit mijn rol als voorzitter. Dat toont aan dat we meer zijn dan een lokale bakker die alleen maar oog heeft voor de oven; we zijn ondernemers met een passie voor ons vak én onze klanten.”

Too Good To Go

Julia Fruitema, Key Account Manager bij Too Good To Go vertelt over de samenwerking: “Met maar liefst 166 winkels die aangesloten zijn op de app maken we samen een enorm verschil. Brood blijft, naast groente, fruit, aardappelen en zuivel, één van de meest verspilde producten wereldwijd en in Nederland, dus we vinden het geweldig dat de Too Good To Go-community zo’n impact heeft.”

Altijd op de hoogte blijven?