Nieuw leven voor oud brood

25 oktober 2016

In Amsterdam is de broodoutlet ‘De Tweede Jeugd’ geopend. Oud brood, dat bakkers anders zouden weggooien, krijgt hier een tweede kans. Initiatiefnemers Benjamin Namane, van huis uit kok, en Manuel Oostveen, ondernemer, halen aan het einde van de dag het overgebleven brood op van bakkers uit de wijk en maken er zelf nieuwe producten van, zoals broodpudding en tosti’s. Deze worden weer in de schappen van de bakker gelegd.

Zes bakkers

Er doen nu zes bakkers mee aan het concept. Het brood wordt dagelijks bij ze opgehaald. Een deel van de opbrengst gaat terug naar de bakkers.

Mogelijkheden voor restproduct

Brood is een typisch versproduct en aan het eind van de dag blijft bij de bakker dan ook vaak brood liggen. De bakker kan dit niet meer verkopen. En dat is de moeilijkheid, want bakker willen niet te weinig brood bakken, dus houden ze altijd over. Wat niet verkocht wordt, gaat weg, terwijl er nog veel mogelijkheden voor zijn, stellen de ondernemers.

Altijd op de hoogte blijven?