Nieuws

Jos den Otter naar Zuid-Afrika met PUM

Jos den Otter, NBOV

In januari ging de voorzitter van NBOV met PUM naar Zuid-Afrika. Hij hielp daar een kleinschalig bedrijf. PUM linkt de bakkersexpertise aan bakkerijbedrijven in het buitenland die die kennis broodnodig hebben, maar voor wie commerciële consultants geen optie zijn.

“Zo’n veertien jaar geleden ben in contact gekomen met PUM, door mijn vader”, aldus den Otter. Nu is hij met hen al op twaalf reizen geweest. Afgelopen reis was de bestemming Zuid-Afrika, waar den Otter het kleinschalige bedrijf Winston and Julia heeft geholpen met de verbetering van de chocoladeproducten, het zoeken naar een nieuwe locatie voor het bedrijf en het verbeteren van de marketing.

Alles uit een boek

“Elke keer besef ik toch wel wat voor een bevoorrecht mens ik ben. De mensen daar werkten in een soort containers, de arbeidsomstandigheden zijn niet ideaal. Hier hebben we natuurlijk de Arbowet, die is daar niet van toepassing. Ik wilde helpen bij een betere werkomgeving, de medewerkers staan daar bijvoorbeeld de hele dag achter machines die heel veel geluid maken. De oprichtster van het bedrijf had alles wat zij toepaste op het bedrijf uit een boek geleerd. De dingen die ik haar vertelde en mee hielp, waren voor haar helemaal nieuw. We hebben in elf dagen heel veel vooruitgang geboekt”, zegt den Otter.

 

Vervolg

Den Otter denkt dat er nog een vervolg gaat komen van zijn reis naar Zuid-Afrika. “Als Winston and Julia weer hulp nodig hebben, kunnen zij een follow-up aanvragen, dan zal ik weer naar Zuid-Afrika reizen.”

Ook helpen?

Als je ook iets met PUM wilt doen, moet je volgens den Otter niet aarzelen of je genoeg kennis hebt en of het allemaal niet te ingewikkeld is. “Met de kennis die wij in Nederland hebben, kunnen wij veel bedrijven helpen die het nodig hebben. Als je houdt van reizen en je anderen wilt helpen, adviseer ik om contact met PUM op te nemen.”

Deel dit artikel

Verwante dossiers: