Bedrijfsinformatie

Gemaksproduct van goede kwaliteit

Valmar Nederland

NL Foodspecials levert ijs en patisserie aan horeca

IJs van avocado of pompoen: geen probleem voor de ijsbereiders van NL Foodspecials BV in Putten. “Als de klant dat wil, dan maken we het!” Het ijs, dat in Putten grotendeels voor gebruik in de horeca wordt geproduceerd, wordt sinds afgelopen zomer met een Valmar Snowy 18 TTi gedraaid.

“Onze klant zoekt vooral gemak”, constateert Marcel Molenaar, productieleider bij NL Foodspecials BV in Putten. “Maar dan wel een convenience product van goede kwaliteit, dat zich tot de betere patisserieën en ijssalons kan verhouden. Daarom produceren wij ijs, bavaroises en gebakken producten voor de horeca en hebben diverse grotere hotels en restaurants in Nederland als klant.”

Hij toont een deel van het assortiment: brownies, plaatcake met vruchten en room, appeltaarten, cheesecake en tarte tartins. Ook kant-en-klare desserts behoren tot de mogelijkheden. “We werken met natuurlijke producten, dus echte slagroom, verse melk en roomboter. Toevoegingen zoals karamel, al dan niet gezouten, maken we zelf. Meestal bereiden we eindproducten, maar het ligt er maar net aan wat de klant ons vraagt. Er is van alles mogelijk!”

Proefplaatsingen

Naast gebak en desserts wordt er flink wat ijs gedraaid bij NL Foodspecials: op drukke dagen richting de feestdagen zeker vierhonderd liter per dag en dat vaak dagenlang. Circa dertig procent van het ijs wordt verkocht in liters; het overige ijs wordt binnen NL Foodspecials verwerkt tot ijstaarten en mono desserts.

Omdat de vorige ijsmachine qua volume en leeftijd aan vervanging toe was, heeft NL Foodspecials aan het einde van de zomer van 2017 een nieuwe ijsmachine aangeschaft: de Valmar Snowy 18 TTi. “Een robuuste machine, die goed in elkaar zit”, vindt Olaf Wallenburg. Hij is verantwoordelijk voor negentig procent van de ijsproductie binnen het bedrijf. Door middel van proefplaatsingen zijn vóórdat de aankoopbeslissing is genomen diverse ijsmachines van verschillende merken gekeurd en getest. “Omdat we al een slagroommachine van Woertman in het bedrijf hadden staan, hebben we ook Valmar Nederland gevraagd naar een machine die bij ons past. Hun ijsmachine kwam voor ons uiteindelijk als winnaar uit de bus. Hij draait goed en heeft een fijn kraantje: soms gaat het ook om kleine dingen. Als je een machine dagelijks intensief gebruikt, moet je er plezierig mee kunnen werken. Bovendien is efficiëntie voor ons heel belangrijk: we zijn een productiebedrijf en een machine staat regelmatig dagenlang de hele dag aan.”

Flexibel in gebruik

De ijsmachine van Valmar kan zowel kleinere als grotere charges aan, tot maximaal achttien kilo mix. Hierdoor is de machine flexibel in gebruik: vijf liter van een bijzondere smaak draaien is geen probleem, maar in zes à zeven minuten kan er evengoed twintig tot vijfentwintig liter ijs uit de machine komen. Er zit een start-stopsysteem op, waardoor de machine tijdens het ijs draaien korte tijd kan worden stilgezet zonder dat het ijs zachter wordt. De compressor gaat niet uit, maar draait langzaam door en de consistentie van het ijs verandert niet. “Ideaal om er bijvoorbeeld even een variegato doorheen te spatelen”, vindt Olaf.

NL Foodspecials is heel tevreden over de samenwerking met Valmar Nederland. “Wat voor ons heel belangrijk is, is dat zij beloven en ook waarmaken dat wij altijd kunnen doordraaien – zelfs wanneer een machine onverhoopt volledig uitvalt. Valmar heeft dagelijks meerdere monteurs op de weg, zodat er altijd wel iemand in de buurt is. Als de monteur het mankement niet kan repareren, wordt er tijdelijk een andere machine geplaatst zodat de productie toch kan doorgaan. Valmar staat wat ons betreft voor kwaliteit, betrouwbaarheid en service: de belangrijkste dingen die er zijn, wanneer je met machines werkt.”

Samen met Valmar heeft Olaf de software van de machine ingesteld. “Hiermee kun je de snelheid van het roerwerk aanpassen, wat zorgt voor meer of minder luchtopslag in het ijs”, legt hij uit. “Er zit twintig jaar techniek tussen deze machine en de vorige”, vult Marcel aan. “Dat merk je goed. Met deze ijsmachine draaien we stevig ijs, dat heel constant uit de machine komt. Het heeft een fijnere kristal, waardoor het langer mooi blijft qua structuur en beleving. Handig wanneer je het moet verwerken tot ijstaarten of desserts, maar bovendien wel zo fraai op een bord. Daarmee zijn niet alleen wijzelf, maar ook onze klanten blij!”

Valmar Nederland is een gespecialiseerd leverancier van ijsbereidingsapparatuur met ruim dertig jaar ervaring op het gebied van ambachtelijke ijsbereiding en alles wat bij het succesvol starten en exploiteren van een ijssalon komt kijken.

Valmar Nederland
4e Garnizoensdok 8
3439 JD NIEUWEGEIN
T. 030 – 608 41 44
www.valmar.nl

Deel dit artikel

Verwante dossiers: