Masterclass Alberto Bernardi

Photo by Vicky Ng on Unsplash

Photo by Vicky Ng on Unsplash

Waarom is panettone zo duur?” Het is de eerste vraag die oppopt als je panettone intypt in google. Bakkers die zich al eens gewaagd hebben aan het maken van het feestelijke vruchtenbrood, kennen het antwoord. De traditionele, ambachtelijke methode om panettone te maken, kent een lang en arbeidsintensief proces, wat resulteert in een unieke smaak. Het maken van panettone vraagt dus om veel kennis en vakmanschap. Bakkers die dit willen opdoen, kunnen in het nieuwe jaar terecht bij Bakery Institute in Zaandam voor een masterclass van panettone-expert Alberto Bernardi.

DE PANETTONE
De panettone is in Italië niet weg te denken tijdens de feestdagen en wint wereldwijd aan populariteit. Ook steeds meer Nederlandse bakkers experimenteren met het maken van het product en delen onderling hun bevindingen en tips. Het kost dagen om het traditionele, rijke vruchtenbrood te maken: het starten en onderhouden van een typische pasta madre is cruciaal voor een brood met volume en malsheid. Het veelzijdige product kent veel varianten. Met een vulling van onder meer gekonfijt fruit en een decoratie met suiker of amandelen geven bakkers er een eigen twist aan. De smaak van het brood is misschien wel net zo belangrijk als het verhaal en de traditie van de Italianen. Het brood zou al in de 15e eeuw in Milaan zijn ontstaan en daarover bestaan verschillende mythes en legendes.

MASTERCLASS ALBERTO BERNARDI
De Italiaanse bakker Alberto Bernardi is opgegroeid met panettone en specialiseerde zich volledig in het traditionele feestdagenproduct. Over de hele wereld geeft hij masterclasses aan bakkers en leert hij ze de finesses. In februari is het de beurt aan Nederlandse bakkers om de kunst af te kijken bij Bakery Institute in Zaandam. Alle stappen van het proces, van het kiezen van de juiste grondstoffen, tot het maken, vormen en rijzen van het deeg en bakken van de panettone, komen in de tweedaagse cursus voorbij.

FESTA DEL PANETTONE
De masterclass wordt afgesloten met een Festa del Panettone op zondagmiddag 12 februari. Met een grote voorliefde voor de Italiaanse keuken neemt culinair journalist en schrijver Onno Kleyn bezoekers mee in de lange en legendarische geschiedenis van de panettone. Bovendien presenteren de cursisten van de masterclass de gemaakte producten, waarbij een proeverij natuurlijk niet mag ontbreken. Het evenement is gratis en bedoeld voor enthousiastelingen die alles willen weten over het feestelijke product.