Bakkers in bedrijf | editie 9-2022

Cover BIB 9-2022

Bakkers in bedrijf 9 gaat over het thema hygiëne en veiligheid. 

In deze editie

ACTUEEL
Redactioneel
Uit de branche
Bestuur BakkersVakWedstrijden - Oude garde zwaait af en blikt terug én vooruit

AMBACHT
Binnenkijken bij Huize van Wely - Honderd jaar vakmanschap
Column Arend Kisteman
Cadeaupakketten - NBOV legt uit wat mag en wat moet
Meergranen met meerwaarde
Petit Four heeft een missie - Pionier als gluten- en melkvrije bakkerswinkel

PRODUCTIE
Goede hygiëne vormt fundament - Voedselveilig werken geeft rust en vertrouwen

ONDERNEMEN
Bedrijfsontwikkelplan Bakkracht - ‘Durf te vertragen om te versnellen’
Vraagbaak - Opgeruimd beginnen aan decemberdrukte
Bakkersvak na drie jaar terug in 2023
Financieel
Bedrijvengids
Recept BoulangerieTeam - Krokant hartig broodje
De toekomst: Koen Verschoor

In deze editie
Wat betekent Prinsjesdag voor de bakker?

Wat betekent Prinsjesdag voor de bakker?

Prinsjesdag bracht niet het nieuws waarop MKB-ondernemers zitten te wachten. De Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) stelt teleur en er zijn diverse lastenverzwaringen op komst.

Jubilerende vakbeurs na drie jaar terug in 2023

Jubilerende vakbeurs na drie jaar terug in 2023

Op 5, 6 en 7 maart 2023 vindt voor het eerst sinds COVID weer een editie van Bakkersvak plaats. En wat voor editie! Samen met bezoekers en exposanten viert dé vakbeurs voor ambachtelijk vakmanschap, die ook komend voorjaar weer wordt gecombineerd met ­IJs-Vak en plaatsvindt in Evenementenhal Gorinchem, het tienjarig bestaan.

‘Durf te vertragen om te versnellen’

‘Durf te vertragen om te versnellen’

Bewust bezig zijn met leren op de werkvloer. Dat is een belangrijke pijler onder de werkzaamheden van de stichting Bakkracht en tevens de insteek van de pilot Bedrijfsontwikkelplan. Veertien ambachtelijke en industriële bakkerijen onderzochten deze zomer welke kennis en vaardigheden hun teams nodig hebben om de gewenste bedrijfsdoelen in de toekomst...

‘We streven de kwaliteit van glutenvolle producten na’

‘We streven de kwaliteit van glutenvolle producten na’

Zo op het eerste oog ziet bakkerij Petit Four eruit als alle andere bakkerswinkels. Maar er is een verschil: de producten zijn niet alleen ambachtelijk gemaakt, maar ook gluten- en melkvrij. Eigenaren Grethe en Jasper van der Zwaan hebben een missie: mensen met een dieet een voedzaam én lekker alternatief geven.

Goede voornemens? Gezonder eten!

Goede voornemens? Gezonder eten!

Wanneer straks het nieuwe jaar aanbreekt, staan in tal van Nederlandse huishoudens goede voornemens op de agenda. Gezonder eten bijvoorbeeld. Daaraan kun je als ambachtelijke bakker een prima bijdrage leveren met de gezonde meergranenmixen van Puravita.

Een eeuw vakmanschap

Een eeuw vakmanschap

Honderd jaar na de oprichting is Huize van Wely uitgegroeid tot een toonaangevende patisserie met winkels in Nederland en Indonesië. Het jubileum wordt dit jaar groots gevierd. Een portret van een zaak waar klassiekers klassiekers blijven, Instagram wordt gebruikt als inspiratiebron en nooit getornd wordt aan de kwaliteit van de grondstoffen.

‘Vroeger als individu, nu een teamprestatie’

‘Vroeger als individu, nu een teamprestatie’

De BakkersVakWedstrijden vormen al twintig jaar hét moment om je vakmanschap te laten zien en beoordelen. Eildert Kielman (67) en Jan Willem Meijer (73), voorzitter en penningmeester van Stichting BakkersVakWedstrijden, zwaaien na deze editie af. Ze blikken terug op hoe vakwedstrijden en het bakkersvak door de jaren heen veranderden.

Opgeruimd beginnen aan de decemberdrukte

Opgeruimd beginnen aan de decemberdrukte

Ondanks de zware tijd maken we ons in de bakkerij op voor de drukste, maar ook mooiste tijd van het jaar: december. De feestelijke decemberverpakkingen en exclusieve grondstoffen stromen binnen en daar komen binnen afzienbare tijd de mooie producten nog bij. Grote kans dat het met die extra voorraad qua hygiëne snel bergafwaarts gaat. Met deze voorbereidingen...

‘Het leukste aan ondernemen is dat je alles zelf kunt bepalen’

‘Het leukste aan ondernemen is dat je alles zelf kunt bepalen’

Koen Verschoor (20) wist al vroeg dat hij een eigen bakkersbedrijf wilde. Inmiddels heeft hij zijn droom verwezenlijkt en runt hij zijn eigen broodservice: Koen’s Brood. Vol enthousiasme rijdt hij rond in een tuktuk, om zijn ambachtelijke desembroden bij mensen thuis te brengen.

Als je onderneemt, heb je perspectief nodig

Als je onderneemt, heb je perspectief nodig

Laten we eerlijk zijn, er zijn weleens leukere tijden geweest om te ondernemen. Eerst twee jaar corona. En of je daar nu zakelijk gezien enorm van profiteerde of juist niet: het voelde niet echt als ondernemen. Je liep de gaten dicht, had vaak een slechte bezetting door ziekte en kreeg te maken met plotseling grote bestellingen, die ook net zo plots...