Bakkers in bedrijf | editie 5-2021

Bakkers in bedrijf | editie 5-2021

Het thema van dit nummer van Bakkers in bedrijf is grondstoffen. Bakkers in bedrijf 5-2021 verschijnt 11 juni. Abonnees ontvangen het fysieke magazine en kunnen alle artikelen hier online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af!

In deze editie

  • ‘Alles draait om transparantie’
    Vernieuwd Warenwetbesluit: nog één jaar de tijd
  • Oude graanmolen als meetingpoint
    Mevrouw de Molenaar trekt veel publiek
  • Minder, minder, minder... suiker
    Herformuleringstool helpt industriële bakkers
  • ‘Anton Pieck-gevoel in moderne winkel’
    Bakkerij Van der Goot verguld met droomwinkel
  • Het verhaal achter grondstoffen
    ‘We moeten open en eerlijk zijn’
  • IJs: een echt bakkersproduct
    Banketbakkerij Sier breidt uit met ijs
  • Eerste maatregelen single use plastics
    Bijna alle versspecialisten krijgen ermee te maken
  • Branche helpt met opvolging
    Bedrijfsopvolging Bakkerij belangrijk voor bakkers

Rubrieken

  • De toekomst
  • Uit de branche
  • Column NBOV
  • Maud
  • Column Beko
  • Vraagbaak NBC
  • Financieel
  • Recept NBT
  • Boeken
In deze editie
Eerste maatregelen Single Use Plastics

Eerste maatregelen Single Use Plastics

Slagers, bakkers en visdetaillisten krijgen vanaf 3 juli te maken met de Single Use Plastics-richtlijn (SUP), die door de EU is afgekondigd. Kanttekening daarbij: de Europese Commissie moet nog een document met exacte definities publiceren van de begrippen die in de richtlijn voorkomen. Wanneer mag je bijvoorbeeld stellen dat je product herbruikbaar...

Nog één jaar de tijd voor aanpassing aan het vernieuwde Warenwetbesluit

Nog één jaar de tijd voor aanpassing aan het vernieuwde Warenwetbesluit

Nederland kent een grote variëteit aan broodsoorten, maar voor consumenten is het soms lastig de verschillen te zien. Om voor meer transparantie te zorgen, is het Warenwetbesluit Meel en brood aangepast. Bakkers hebben tot 1 juli 2022 de tijd om hun producten en naamgeving hierop af te stemmen. Hoe staan we ervoor met nog een jaar te gaan? En krijgt...

Oude graanmolen als meetingpoint

Oude graanmolen als meetingpoint

Mevrouw de Molenaar is de alias van Christa Bruggenkamp. Een 30-jarige gedreven ondernemer die een oud ambacht nieuw leven inblaast. Samen met Jippe Braaksma maakt ze elk weekend ambachtelijke producten van eigen, steengemalen graan. Mevrouw de Molenaar valt in de smaak bij een groeiend publiek dat snakt naar regionale producten. “Dit is geen marketing,...

Minder,  minder,  minder... Suiker

Minder, minder, minder... Suiker

Producenten worstelen met de omslag naar gezondere voeding zoals de overheid die voor ogen heeft. Zeker het terugbrengen van het aandeel suiker in producten valt niet mee. Een herformuleringstool van Wageningen University & Research kan producenten van bakkerijproducten en zoetwaren daarbij helpen. De tool werd op 22 april tijdens een workshop gepresenteerd.

‘Moderne winkel met Anton Pieck-gevoel’

‘Moderne winkel met Anton Pieck-gevoel’

Jitse en Karin van der Goot wilden van hun vernieuwde bakkerswinkel in Vriezenveen stoere en moderne elementen combineren met nostalgie. Dat is in hun ogen uitstekend gelukt. “Winkelinrichter Emondt-KMI heeft ons enorm geholpen. We zijn heel blij met het eindresultaat”, vertelt Karin trots.

Het verhaal achter grondstoffen

Het verhaal achter grondstoffen

Welke trends tekenen zich af in de grondstoffensector en hoe spelen leveranciers daarop in? Hoe gaan ze om met het vernieuwde Warenwetbesluit en wat betekent corona voor hen? Bakkers in bedrijf vroeg het aan vijf leveranciers van bakkerijgrondstoffen: Bakels, Yme Kuiper, Royal Steensma, Royal Koopmans en Sonneveld. “Voedsel is veiliger dan ooit, maar...

Veenhuizen en Vipam helpen banketbakkerij Sier bij uitbreiding met ijs

Veenhuizen en Vipam helpen banketbakkerij Sier bij uitbreiding met ijs

Banketbakkerij J.M. Sier is een familiebedrijf in Volendam, opgericht door Jaap Sier (86) en inmiddels overgenomen door zijn twee zoons, Bert en Jack. Dankzij een geslaagde samenwerking tussen Vipam en de Veenhuizen Groep hebben de bakkers hun assortiment kunnen verrijken met ijstaarten.

Branche helpt met opvolging

Branche helpt met opvolging

Door de vergrijzing krijgt de ambachtelijke bakkerijbranche in toenemende mate te maken met opvolgingsproblemen. Steeds vaker vinden bedrijven die te koop staan geen geschikte opvolger, en dat is zorgelijk, zegt Martijn Verkerk, projectcoördinator van Bedrijfsopvolging Bakkerij. “Het is belangrijk dat er meer geïnteresseerden instromen die op korte...

Vertrouwen

Vertrouwen

“Voedsel is veiliger dan ooit, maar het wantrouwen van de consument is nog nooit zo groot geweest.” Aldus een van de grondstoffenleveranciers in het artikel over trends. Je ziet dat overal: steeds meer mensen wantrouwen het nieuws van kranten en journaals, velen vertrouwen niet op het coronavaccin. En er is steeds minder ruimte om naar elkaar te luisteren...

‘Als patissier moet je goed kunnen plannen’

‘Als patissier moet je goed kunnen plannen’

Jordi van Eden (26) maakte dit voorjaar de Beste Bonbon van Nederland. Een prijs die hij nooit verwacht had, want oorspronkelijk werkte hij als kok in sterrenzaken. Vier jaar geleden maakte hij de overstap naar de patisserie: “Het verfijnde werk en de ­creativiteit spreken me aan.”