Bakkers in bedrijf | editie 4-2020

Bakkers in bedrijf 4-2020_Cover

In deze editie

  • Creativiteit als wapen
    Ondernemers gaan de strijd aan met coronacrisis.
  • Supermarktsector staat op zijn kop
    Wat heeft de concurrent nog in petto?
  • Spannende tijden
    Arjan van der Eijk breidde zijn bakkerij uit.
  • Blijf alert
    Voorkom cybercriminaliteit!
  • Op pad in Parijs
    Van de oudste chocowinkel tot hipste verpakking.

Rubrieken

  • De toekomst
  • Uit de branche
  • Column NBOV
  • Vraagbaak NBC
  • Column Beko
  • Financieel
  • Recept NBT
  • Boeken
In deze editie
Creativiteit als wapen tegen coronacrisis

Creativiteit als wapen tegen coronacrisis

De coronacrisis hakt er flink in bij de Nederlandse voedingsspeciaalzaken. De brancheverenigingen van bakkers, slagers, viswinkels en slijters zien dramatische omzetverliezen én een enorme veerkracht en creativiteit. Wat kunnen we van elkaar leren?

Supermarktsector staat op z’n kop

Supermarktsector staat op z’n kop

Waar ambachtelijke foodspeciaalzaken al hun creativiteit uit de kast trekken om consumenten te bedienen, schiet de omzet in de supermarktbranche bijna als vanzelf tot ongekende hoogte. Hoe gaat het nu bij de grote retailers en welke ontwikkelingen kunnen we bij deze concurrenten nog verwachten?

Arjan van der Eijk investeerde in uitbreiding van zijn bakkerij

Arjan van der Eijk investeerde in uitbreiding van zijn bakkerij

Echte Bakker Arjan van der Eijk is blij met de uitbreiding van zijn bakkerij in Haastrecht. Door een glazen wand zien klanten nu hoe de banketbakkers appeltaarten bakken. Maar de verbouwing ging niet zonder slag of stoot. “Toen de eerste paal de grond in ging, stuitten we na anderhalve meter al op water.”

‘Ik wilde eerst patissier worden’

‘Ik wilde eerst patissier worden’

Nynke Heijenga (18) stond altijd met haar zus te bakken in de keuken. Na een meeloopdag in een bakkerij schreef ze zich meteen in voor de bakkersopleiding op het Friesland College, waar ze nu het tweede jaar volgt. Ze won dit voorjaar de derde prijs in de categorie Boulangerie van de mbo-competitie Skills The Finals.

Bedrijfsvoering = samenwerken

Bedrijfsvoering = samenwerken

Als ik deze column schrijf, werken we een dikke maand volgens de strenge coronaregelgeving. Je zult maar een horecabedrijf hebben, of een bakkerij in een regio waar de overheid de toegang voor toeristen verbiedt. Bedrijfsvoering? Bedrijfsontvoering, lijkt het soms – al begrijpen we dondersgoed waarom het moet.

Bedrijfsvoering in het coronatijdperk

Bedrijfsvoering in het coronatijdperk

Het thema van deze maand is bedrijfsvoering. Hoe actueel, nu in deze tijden van corona van bakkers het uiterste wordt gevraagd.

Meergranenbrood, mag ik mijn brood nog zo noemen?

Meergranenbrood, mag ik mijn brood nog zo noemen?

Het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood stelt ook eisen aan ‘meergranenbrood’. Kan ik mijn brood nog als zodanig verkopen?

Blijf alert: Voorkom cybercriminaliteit

Blijf alert: Voorkom cybercriminaliteit

Ondernemers, overheden en organisaties zien de pogingen tot cybercriminaliteit de laatste tijd flink toenemen. Alertheid kan voorkomen dat u slachtoffer wordt; vooruitdenken ook.

Voorjaarstaartje - Een combinatie van texturen en recepturen

Voorjaarstaartje - Een combinatie van texturen en recepturen

Een taartje met voorjaarssmaken, waaronder mango, passie, banaan en citroen. Dat alles gecombineerd met yoghurt, krokante melkchocolade en een basis van amandelfinancier. De combinatie van verschillende texturen en recepturen zorgt voor een heel mooi en smaakvol resultaat, dit voorjaar speciaal ontwikkeld voor Huize van Wely.

Eten of gegeten worden

Eten of gegeten worden

Een beroemde uitspraak van Darwin luidt: “Het is niet de sterkste van een soort die overleeft, ook niet de intelligentste. Wel degene die zich het best aan veranderingen kan aanpassen.”