Bakkers in bedrijf | editie 10 - 2020

Bakkers in bedrijf 10-2020

Het thema van dit nummer van Bakkers in bedrijf is trends.

In deze editie

  • Eenvoudig maar troostrijk voedsel
    Trends 2021: van digital food tot injera
  • ‘Ondernemen geeft meeste voldoening’
    Waldo blijft (zichzelf) ontwikkelen
  • Op naar een gezond 2021!
    Terugblikken en vooruitkijken in december
  • ‘Steeds meer chefs maken eigen brood’
    Vijf vragen aan broodsommelier Max Roelvink
  • Bakkers die het net even anders doen
    Vier portretten
  • Bakkerij Wissink kiest voor Woertman
    ‘Onze bedrijven versterken elkaar’
  • Sociale media
    Alles onder controle?

Rubrieken

  • De toekomst
  • Nieuws in beeld
  • Uit de branche
  • Column NBOV
  • Vraagbaak NBC
  • Maud
  • Financieel
  • Column Beko
  • Recept NPT
  • Boeken
In deze editie
Trends 2021: van digital food tot injera

Trends 2021: van digital food tot injera

Dat de pandemie ook in 2021 haar sporen zal nalaten op het gebied van food, zal geen verrassing zijn. Foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan en retaildeskundige Paul Moers over de blijvende effecten en de te verwachten ontwikkelingen voor volgend jaar. De hoofdmoot van de foodtrends wordt vooral lokaal, eenvoudig maar vooral troostrijk voedsel.

Foodtrends per branche

Foodtrends per branche

Naast deze algemene foodtrends, zie je bij bakkers, slagers en visspeciaal­zaken een aantal producttrends. Hier zetten we er een aantal op een rij.

Waldo blijft zichzelf en zijn producten ontwikkelen

Waldo blijft zichzelf en zijn producten ontwikkelen

Waldo Weijsenfeld wil altijd kijken hoever hij zichzelf kan ‘stretchen’. Het ene project is nog niet klaar of het andere begint in zijn hoofd al te borrelen. Maar nu is het even tijd voor puntjes op de i bij WALDO chocolade & patisserie. “Ik wil alles zo optimaliseren, zo hufterproof maken dat het schaalbaar wordt en ik mezelf vrij kan werken voor...

‘Steeds meer chefs maken hun eigen brood’

‘Steeds meer chefs maken hun eigen brood’

Maxim Rolvink (29) is de eerste broodsommelier van Nederland. De bakkerszoon creëert broden die bij de gerechten van restaurant Wils in Amsterdam passen. “In deze rol kan ik mijn creativiteit beter kwijt dat in een traditionele bakkerij.” Door de groeiende interesse voor brood ziet Rolvink in de toekomst wel meer vakgenoten opstaan.

Bakkers die het net even anders doen

Bakkers die het net even anders doen

Vier bakkers die het anders aanpakken dan ‘reguliere’ bakkers. Allen eenpitters die het liefst met de handen in het deeg zitten. Ze delen een liefde voor puur brood met smaak en willen klanten laten zien wat er nog meer kan met brood.

2021

2021

En dan ben je opeens bezig met het laatste nummer van 2020. Een jaar waarvan we halverwege al met z’n allen dachten: kan het niet vast voorbij zijn? Een jaar zoals geen ander, een jaar waar we nog vaak aan terug zullen denken. Maar op dit moment kijken we als redactie dus vooral vooruit.

Onzekere tijden

Onzekere tijden

Op het moment van schrijven zit ik met mijn bedrijf in een behoorlijk onzekere periode. Normaal gesproken weet ik begin november wel wat we in december aan bedrijven gaan leveren. Nu is het nog wachten op de officiële akkoorden. Bedrijven stellen uit of zeggen zelfs af. Wat mag nog wel en wat kan echt niet?

Yes, we can!

Yes, we can!

Trends hebben vaak te maken met de manier waarop we leven en met veranderingen in de maatschappij. Het blijft altijd de vraag wat er eerst kwam: de vraag van de consument of de trend zelf? Het valt niet mee om als relatief kleine speler te bedenken wat de klant van morgen wil.

Eindejaarstips

Eindejaarstips

Ook dit jaar houden we de traditie in stand om stil te staan bij enkele eindejaarstips die u fiscaal voordeel kunnen opleveren.

Te kust en te keuring

Te kust en te keuring

Regelmatig zie ik ze op sociale media voorbijkomen: foto’s met uitslagen van productkeuringen bij ambachtelijke bakkerijen. De bakker in kwestie houdt trots een certificaat of een waardebon met een tegoed voor een leverancier omhoog, vertegenwoordigers van de organiserende partij staan er glunderend naast met de duimen omhoog.