De eigenaar van Bakker van Vessem in Haarlem, Jos Huijbregts, gelooft heilig in transparantie op ieder gebied.

Daarom hanteert Huijbregts zijn systeem met volledige transparantie niet alleen in zijn winkels en horecagelegenheden, maar ook in zijn bedrijfsprocessen, productie en omgang met medewerkers. Ook probeert hij al jarenlang het onderwerp duurzaamheid op de kaart te zetten, maar dat blijkt moeilijker dan hij dacht: “Alles wat met duurzaamheid te maken heeft, is per definitie niet zo’n leuke boodschap. Mensen krijgen al snel het gevoel dat je weer het beste jongetje van de klas moet zijn. En we moéten al zoveel.”

Uniek

Toch gaat hij door met zijn missie. “Wij maken keuzes voor de toekomst, denken na over de langere termijn en volgende generaties. Bovendien willen we als bakkerij uniek zijn. Je moet zorgen dat je bijzonder bent. Daarom steken wij in op vakmanschap, de beste grondstoffen en een duurzaam proces.”

Prijzen

Bakker van Vessem heeft al een aantal prijzen gewonnen, zoals het Duurzaamste Bedrijf van Nederland 2018. “Op die prijzen zat ik eerlijk gezegd helemaal niet te wachten. De gemeente Haarlem heeft ons aangemeld en natuurlijk is het een opsteker om daadwerkelijk te winnen. Maar het brengt ons niets qua klanten. Sterker nog, mensen denken dat duurzaamheid duur is”, zegt Huijbregts eerlijk. “Duurzaamheid is niet duur! Het is eigenlijk juist goedkoop, want uiteindelijk levert het altijd iets op.”

Verantwoordelijkheid

“Ik heb niet de illusie dat ik de wereld beter kan maken”, aldus Huijbregts. “Maar als ik op een dag van de wereld afdonder, wil ik zo min mogelijk belastend zijn geweest. Ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen voor volgende generaties.”

Meer weten? Lees dan het complete artikel over Bakker van Vessem in Bakkers in bedrijf 10-2018. Nog geen abonnee? Vraag dan hier twee gratis nummers aan. 

Altijd op de hoogte blijven?