Zout

Uit dit dossier

Consument akkoord met minder zout in brood

Brood dat slechts half zo veel zout bevat wordt net zo goed gegeten als normaal brood, zo blijkt uit een studie gepubliceerd in het Journal of Nutrition. De studie werd uitgevoerd in het kader van het project ‘Herformuleren Voedingsmiddelen’ door een projectteam van Wageningen UR, TNO en RIVM in opdracht van de ministeries van EL&I en VWS. De proefopzet Vier weken lang kozen 116 proefpersonen iedere werkdag hun ontbijt uit een buffet in het Restaurant van de Toekomst, een onderzoeksfaciliteit van Wageningen UR Food & Biobased Research. De proefpersonen werden in drie groepen verdeeld en...

Mening over zoutreductie

NBC organiseert in mei en juni een rondetafelgesprek over de (verdere) zoutreductie in de bakkerijbranche. Elke betrokken branchegenoot is uitgenodigd om deel te nemen. Reden is de recente maatschappelijke discussie over zout in levensmiddelen en het effect hiervan op de volksgezondheid. Er worden acht rondetafelgesprekken georganiseerd in omgeving Utrecht, Amsterdam, Zwolle en Eindhoven. Er zijn acht tot tien deelnemers per tafel. Aan de hand van verschillende thema’s discussieren collega’s over zoutreductie in brood. De gesprekken worden geleid door onafhankelijk tafelvoorzitter Kasper Klaarenbeek....

Voorlichtingsbureau Brood kritisch over artikel Gezondgids

De Consumentenbond heeft in zijn tijdschrift ‘Gezondgids’ in een rubriek ‘Wat zit erin?’ aandacht besteed aan de ingrediënten in brood. Het Voorlichtingsbureau Brood is het niet eens met de strekking van het verhaal. In een eerder stadium heeft Voorlichtingsbureau Brood geprobeerd de feitelijke onjuistheden te corrigeren. De Consumentenbond heeft een aantal van de inhoudelijke opmerkingen meegenomen, maar toch zijn er feitelijke onjuistheden in het artikel blijven staan. De informatie is wat Voorlichtingsbureau Brood betreft niet volledig en eenzijdig belicht. Dit betreurt Voorlichtingsbureau Brood...

Waardoor komt het dat het zoutgehalte in mijn brood (soms) te hoog is?

Waardoor komt het dat het zoutgehalte in mijn brood (soms) te hoog is?

Al in 2009 hebben vrijwel alle bakkers hun receptuur aangepast naar een dosering van 1,8% op meelbasis om zo aan het nieuwe wettelijk maximum van 2,1% op droge stof te voldoen. Toch blijkt het zoutgehalte regelmatig hoger te zijn dan de toegestane norm. Hoe kan dit? Uit gesprekken van het NBC met verschillende bakkerijen kwamen de volgende mogelijke...

Welke rol speelt zout voor onze gezondheid?

Welke rol speelt zout voor onze gezondheid?

Binnen de bakkerijbranche is men druk bezig om de hoeveelheid zout in brood te verlagen. Teveel zout is immers niet gezond. Toch heeft het lichaam zout ook nodig. Hoe zit dat precies? Waarvoor is zout nodig? Zout (natriumchloride) zorgt voor de vochtbalans (waterhuishouding) in ons lichaam. Het regelt de bloeddruk en de prikkeloverdracht in spier-...