Zout

Uit dit dossier
Voorlichtingsbureau Brood kritisch over artikel Gezondgids

Voorlichtingsbureau Brood kritisch over artikel Gezondgids

De Consumentenbond heeft in zijn tijdschrift ‘Gezondgids’ in een rubriek ‘Wat zit erin?’ aandacht besteed aan de ingrediënten in brood. Het Voorlichtingsbureau Brood is het niet eens met de strekking van het verhaal. In een eerder stadium heeft Voorlichtingsbureau Brood geprobeerd de feitelijke onjuistheden te corrigeren. De Consumentenbond heeft een...

Waardoor komt het dat het zoutgehalte in mijn brood (soms) te hoog is?

Waardoor komt het dat het zoutgehalte in mijn brood (soms) te hoog is?

Al in 2009 hebben vrijwel alle bakkers hun receptuur aangepast naar een dosering van 1,8% op meelbasis om zo aan het nieuwe wettelijk maximum van 2,1% op droge stof te voldoen. Toch blijkt het zoutgehalte regelmatig hoger te zijn dan de toegestane norm. Hoe kan dit? Uit gesprekken van het NBC met verschillende bakkerijen kwamen de volgende mogelijke...

Welke rol speelt zout voor onze gezondheid?

Welke rol speelt zout voor onze gezondheid?

Binnen de bakkerijbranche is men druk bezig om de hoeveelheid zout in brood te verlagen. Teveel zout is immers niet gezond. Toch heeft het lichaam zout ook nodig. Hoe zit dat precies? Waarvoor is zout nodig? Zout (natriumchloride) zorgt voor de vochtbalans (waterhuishouding) in ons lichaam. Het regelt de bloeddruk en de prikkeloverdracht in spier-...

'Te veel zout heeft geen invloed op hart'

'Te veel zout heeft geen invloed op hart'

Te zout eten vergroot de kans op hart- en vaatziekten, werd tot nu toe gedacht. Nieuw onderzoek zou echter laten zien dat er helemaal geen verschil is tussen een hoge en een lage inname van zout, althans wat betreft het hart. De omstreden conclusie komt voort uit nieuw Europees onderzoek gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association....

Moet ook het zoutgehalte in vruchtenbrood en croissants omlaag?

Moet ook het zoutgehalte in vruchtenbrood en croissants omlaag?

De insteek bij het verlagen van het zoutgehalte is om zo min mogelijk verschil te maken tussen verschillende broodsoorten. Maar hoe zit het met croissants en vruchtenbrood? Croissants Voor zover bekend heeft het algemeen geadviseerde zoutgehalte voor grootbrood van 1,8 procent op meelbasis voor croissants geen negatieve technologische gevolgen. Het...