Vraagbaak NBC

Uit dit dossier
Ingrediëntenlijst

Ingrediëntenlijst

Babs Bruil “Ik heb voor al mijn producten etiketten gemaakt met de ingrediëntenlijst erop. Het is een hele waslijst aan ingrediënten geworden. Zijn er nog ingrediënten (bijvoorbeeld E-nummers) die ik niet hoef te vermelden op mijn etiket?” Het al dan niet kunnen wegstrepen van E-nummers van het etiket is afhankelijk van de functie van het additief,...

Interventiebeleid NVWA

Interventiebeleid NVWA

Babs Bruil In Nederland is de NVWA belast met de handhaving voor voedselproducerende bedrijven. Ook bij bakkerijen komt de NVWA op bezoek. Hoe toetst de NVWA en hoe zwaar wordt getoetst? Bij het bepalen van de juiste maatregel wordt rekening gehouden met: De ernst, omvang en het karakter van de overtreding; De feiten en omstandigheden waaronder de...

Meelverbeteraars: wel of niet op het etiket vermelden?

Meelverbeteraars: wel of niet op het etiket vermelden?

Babs Bruil De Europese Commissie heeft vorig jaar besloten dat bepaalde meelverbeteraars die tot nu toe als proceshulpstoffen werden beschouwd als ingrediënt gedeclareerd moeten (gaan) worden. Het betreft hier geen verandering van de etiketteringswetgeving, maar een nadere interpretatie/uitleg van de bestaande regels, vertelt Babs Bruil, kennisspecialist...

Allergenen

Allergenen

Voor al mijn producten moet ik de allergenen inzichtelijk hebben. Deze informatie staat op het etiket. Voor onverpakte producten geeft mijn winkelpersoneel de informatie als klanten erom vragen. Heb ik nu overal rekening mee gehouden? Babs Bruil “Het klopt inderdaad dat voor allergenen het één en ander is geregeld, sinds een nieuwe wet die op 13 december...

Weet u eigenlijk wel echt wat volkoren is?

Weet u eigenlijk wel echt wat volkoren is?

Zsuzsan Proos van het NBC Kennisloket: “Het televisieprogramma de Keuringsdienst van Waarde besteedde er onlangs uitgebreid aandacht aan: volkorenbrood. Dat volkorenbrood gezond is en zich onderscheidt van andere volkorenproducten (lees ontbijtkoek, koekjes, pasta) werd snel duidelijk. Toch wisten de meeste geïnterviewde bakkers in de uitzending niet...