Vraagbaak NBC

Uit dit dossier
Hoe vervoer ik bederfelijke producten?

Hoe vervoer ik bederfelijke producten?

“Klanten vragen steeds vaker of ik hun bestelling kan bezorgen. Waar moet ik op letten als ik slagroomtaarten of andere bederfelijke producten vervoer?” Babs Bruil, kennisspecialist wet- en regelgeving: “Vanwege de voedselveiligheid zijn er een aantal eisen voor het vervoer van bederfelijke producten (bron Hygiënecode voor de Brood- en Banketbakkerij)....

TGT en THT: Wat gebruik ik wanneer?

TGT en THT: Wat gebruik ik wanneer?

Jaarlijks gooien we in Europa maar liefst 88 miljoen ton aan voedsel weg. Tien procent vindt zijn oorzaak in de datumaanduiding, zo blijkt uit een studie van de Europese Commissie over voedselverspilling. De aanduidingen THT en TGT worden nog steeds als verwarrend ervaren. Hoe zit het nu precies? Babs Bruil, kennisspecialist wet- en regelgeving: “Op...

Spelt, meergranen of volkoren: wat is gezonder?

Spelt, meergranen of volkoren: wat is gezonder?

Spelt, meergranen en volkoren: alle drie staan te boek als gezonde broodsoorten. Maar hoe zit het ook al weer precies? Wat vertel ik mijn gezondheidsbewuste klanten? Zsuzsan Proos, kennisspecialist voeding en gezondheid, legt het uit: “Voor alle broodsoorten geldt dat we grofweg een onderscheid maken in brood van bloem, meel of volkorenmeel. Dat bepaalt...

Allergenen

Allergenen

Terugroepacties voor levensmiddelen komen in Nederland vaak voor; veel acties houden verband met allergenen, iets wat heel belangrijk is voor mensen met een allergie. Wat zijn de fouten die gemaakt worden en waar moet je op letten? Babs Bruil, kennisspecialist wet- en regelgeving: “Kijkend naar de recalls van alle levensmiddelen in 2017 blijkt dat er...

Wat mag ik zeggen over vezels?

Wat mag ik zeggen over vezels?

‘Voedingsvezels zijn goed voor je gezondheid. Het zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering en ze dragen bij aan een verzadigd gevoel na het eten. Vezels zijn er in verschillende soorten en maten. Is er verschil in de gezondheidseffecten van de typen vezels? En wat mag ik daarover zeggen tegen de consument?’ Edith van Peij, kennisspecialist...