Historische recepten

In dit dossier staan de historische recepten van het Nederlands Bakkerijmuseum 'Het Warme Land' in Hattem. Achter elk recept zit een verhaal. Voor meer informatie kunt u ook een kijkje nemen op de website van het Bakkerijmuseum.

De specialisten van Flynth – accountants en adviseurs - verzorgen iedere editie van de Servicebrief een kostprijsberekening bij het recept dat centraal staat.

  • Recept: Lange vingers

    Lange vingers zouden eind 15e eeuw zijn ontstaan aan het hof van het Hertogdom Savoye (Frankrijk) ter ere van een bezoek van de koning van Frankrijk. In Engelstalige gebieden staan ze bekend onder de lieflijke naam ‘Lady Fingers’. Lange vingers Natuurlijk kennen we allemaal de… Lees verder →

  • Recept: chocolade pistache biscotti

    Een flik of flikje is een besuikerd rond chocolaatje of chocoladekoekje met een bolle en een platte kant. Het is vernoemd naar de uitvinder Caspar Flick, die in 1745 een chocoladefabriekje begon in de Nes in Amsterdam. Over Caspar Flick is nauwelijks of niets bekend… Lees verder →

  • Recept: Belle Hélène

    Was de bloedmooie Helena van Troje de inspiratiebron voor de Poire Belle Hélène of was het de geliefde van Napoleon? Ditmaal een recept voor peren op een sorbet van granaatappel. De Poire Belle Hélène, wat een prachtige naam! Dit gerecht dankt zijn naam aan ‘La… Lees verder →

  • Streekproducten van Terschelling

    Wie het jaarlijkse festijn Oerol bezoekt of ‘gewoon’ even lekker gaat uitwaaien op Terschelling kan er niet omheen: cranberrygebak en HET lokale product de pondkoek. Pondkoek is een typisch Terschellinger plaatkoek. De smaak van pondkoek heeft iets weg van speculaas en taai-taai. Elke bakker heeft… Lees verder →

  • Beschuit

    We hebben in deze rubriek verzuimd om aandacht te besteden aan onze oer-Hollandse beschuit. Wie geniet er niet van een lekker beschuitje met jam of kaas bij het ontbijt? We kunnen ons ook geen geboorte voorstellen zonder beschuit met muisjes. In twee opeenvolgende afleveringen zetten… Lees verder →

  • Vaderdag

    We hebben het aan de detaillisten van de Nederlandse Bond van Herenmode te danken dat wij in Nederland sinds 1948 Vaderdag vieren op de derde zondag in juni. In 1909 luisterde Sonora Smart Dodd naar een kerkdienst ter ere van Moederdag in het stadje Spokane… Lees verder →

  • Recept: Pindakoeken

    De bekende zanger Willy Derby zong tussen de beide wereldoorlogen geliefde smartlappen als ‘Het fiere schooiershart’ en ‘Hallo, Bandoeng’. Ook een straatlied uit 1933 stond op zijn repertoire: ‘Pinda, Pinda, Lekka, Lekka’, verwijzend naar de Chinese pindaverkopers die het straatbeeld sierden. Eerste Chinese immigranten In… Lees verder →

  • Pinksterkoeken en Pinksterbroden

    In het Katholieke zuiden worden Pinksterkoeken rondgedeeld, in Amersfoort werd in 2012 ter gelegenheid van Pinksteren de duivekater weer van stal gehaald. Wie zegt dat ons land met Pinksteren geen culinaire tradities kent, heeft het mis. Maak daarom nu heerlijke, zachte Pinksterbroden voor uw klanten.… Lees verder →

  • Moederkensdag

    De viering van onze moderne Moederdag werd in 1906 bedacht door de Amerikaanse Anna Jarvis nadat haar moeder was overleden. In tal van landen wordt nu Moederkensdag, Maderici of El Día de la Madre gevierd. Naast cadeautjes en andere verwennerij worden moeders en oma’s vaak… Lees verder →

  • Recept: Winston vlechtbrood

    Om de Nederlanders door de strenge, loodzware Hongerwinter heen te helpen kwam het Zweedse Rode Kruis begin 1945 in actie. Van Zweeds meel werden Zweedse wittebroden gebakken die ‘naar de vrijheid smaakten’. Na de bevrijding werd een luxe vlechtbrood ontwikkeld, de Winston, als eerbetoon aan… Lees verder →

Pagina 1 van 1212345...10...Minst recente »