Oud brood wordt compost

Bakkerscompost

Kampioensbakker Paul Berntsen uit Didam gaat oud brood composteren. Na lang en intensief onderzoek slaagde de inventieve bakker erin een productieproces te ontwikkelen waarmee restbrood binnen 24 uur wordt omgezet in compost. In Azië wordt al van oud brood compost gemaakt. In Europa heeft Berntsen de primeur.

Oud brood

De ambachtelijke bakker uit Didam houdt aan het einde van elke werkdag steevast brood over. Berntsen: "Je probeert het per dag natuurlijk zo goed mogelijk in te schatten. Maar ik wil geen enkele klant nee verkopen. Daarom bak ik liever teveel dan te weinig." Tot voor kort werd het oude brood opgehaald voor de varkensboeren en de manege. Maar na het overlijden van de broodophaler zocht Berntsen naar een andere bestemming.

BakkersCompost

Het resultaat is het nieuwe product BakkersCompost. BakkersCompost is een duurzaam, milieuvriendelijk en uitermate geconcentreerd product. Ter vergelijking: waar voor 1 hectare landbouwgrond 20.000 kilo 'normale' compost nodig is, volstaat voor dezelfde lap grond 7.500 kilo BakkersCompost. Berntsen vindt het een 'waanzinnig concept'. "Broodcompost over de nog groene aardbeitjes. En diezelfde aardbeien, dan vuurrood, niet veel later met een flinke dot slagroom op m'n eigen brood. Daar word ik vrolijk van!"

EcoCreation

Voor het productieproces zocht Berntsen contact met de jonge Noord-Hollandse firma EcoCreation. Sinds begin dit jaar produceert dit bedrijf een eigen lijn composteermachines. De machines zetten in 24 uur organisch afval om in compost en realiseren tegelijkertijd een volume- en gewichtsreductie van 85 procent.

Cornielje

Commissaris der Koning Clemens Cornielje is eveneens enthousiast over de nieuwste vinding van de Liemerse bakker. Hij zei direct 'ja' toen Berntsen hem vroeg om het eerste zakje BakkersCompost in ontvangst te nemen. Dat gebeurt op 1 mei, om 17.00 uur, in de winkel van Berntsen aan de Kerkstraat 2 in Didam. Daarbij is elke belangstellende van harte welkom.

Lees ook: