Jaaroverzicht: nieuw in 2018

jaaroverzicht

Iets gemist het afgelopen jaar? In de kerstvakantie eindelijk tijd om allerlei achterstallig nieuws in te halen? Vlees+ helpt u een handje met een jaaroverzicht op het gebied van vernieuwende producten uit 2018.

JANUARI

Vanwege de toenemende vraag bracht Foodimpuls BV nieuwe producten gecertificeerd met het Beter Leven keurmerk op de markt voor de ambachtelijke slager en poelier. De producten zijn gemaakt van Boerderijkip (1 ster Beter Leven) en Livar-varkensvlees (3 sterren Beter Leven).

https://www.vleesplus.nl/nieuws/foodimpuls-introduceert-beter-leven-concepten-ambachtelijke-slager

Van Dobben maakte voor het Holland Heineken House tijdens de Olympische spelen in Zuid-Korea, ‘Zuid-koreaanse bitterballen’, met lokale ingrediënten.

https://www.vleesplus.nl/nieuws/dobben-maakt-zuid-koreaanse-bitterbal

Het Kennisinstituut Verpakken kwam met het model Vijf perspectieven op duurzaam verpakken. Dit model beschrijft hoe bedrijven stap voor stap elke productverpakkingscombinatie kunnen verduurzamen.

https://www.vleesplus.nl/nieuws/kidv-model-vijf-perspectieven-op-duurzaam-verpakken

Restaurant Meneer Frits in Eindhoven zet 'verloren voedsel' van boeren uit de regio op de menukaart. Op het menu komen onder andere geitenbokjes, leghaantjes, oesterzamvoetjes, preiloof en tweede categorie groenten te staan.

https://www.vleesplus.nl/nieuws/koken-verloren-voedsel

De jagersvereniging kwam met het plan om ganzenvlees te verwerken in wildgehakt en wildkroketten.

https://www.vleesplus.nl/nieuws/kroketten-en-gehakt-ganzenvlees

MAART

Sinds 28 februari 2018 huisvest Amsterdam een wereldprimeur: de allereerste plasticvrije supermarkt.

https://www.vleesplus.nl/nieuws/eerste-plasticvrije-supermarkt-wereld-staat-amsterdam

In antwoord op de voorverpakte vleeswaren in supermarkten kwam Delmo met MAP-verpakkingsmachines. “Nu kunnen slagers zelf ook eenvoudig voorverpakken.”

https://www.vleesplus.nl/nieuws/stekker-stopcontact-en-verpakken

In Amsterdam werd er een app tegen voedselverspilling gelanceerd, Too Good To Go. De app heeft 25 locaties waaronder STACH en De Bakkerswinkel.

https://www.vleesplus.nl/nieuws/app-voedselverspilling-succesvol-gelanceerd-amsterdam

MEI

Slager Erwin Mertens presenteerde in 2018 eerste actief gekoelde fiets, de Active-Cooling-E-Bike in Foodhal De Smidse in Leuven. De innovatieve slager gebruikt de fiets voor bestellingen en als mini-marktwagen voor vlees op evenementen.

https://www.vleesplus.nl/nieuws/slager-ontwikkelt-active-cooling-e-bike

De Vegetarische Slager was een van de winnaars van de New Food Challenge. Het bedrijf ontving de prijs voor het project om 100% plantaardig draadjesvleesch te creëren op basis van peulvruchten. De Nederlandse overheid schreef de New Food Challenge uit om nieuwe voedseloplossingen te bedenken op weg naar een meer plantaardige samenleving.

https://www.vleesplus.nl/nieuws/vegetarische-slager-wint-e250-000-in-new-food-challenge

OKTOBER

De startup Meatable, opgericht in samenwerking met wetenschappers van Cambridge en Stanford, is in het bezit van een patent waarmee met één cel 100% echt vlees - met zowel spier- als vetcellen -, kan worden geproduceerd, zonder dat daarvoor dieren gefokt en geslacht hoeven te worden.

https://www.vleesplus.nl/nieuws/meatable-ontwikkelt-vlees-uit-een-cel

DECEMBER

In november 2018 zette de Jagersvereniging het keurmerk ‘Echt Wild’ in werking om het onderscheid tussen ‘echt’ wild en ‘nepwild’ te duidelijk te maken en de status van Nederlands wild te verbeteren. Het keurmerk wordt gegeven aan niet-gehouden wild waarvan de herkomst te traceren is.

https://www.vleesplus.nl/nieuws/keurmerk-voor-nederlands-wild

Stegeman heeft eind 2018 een reeks nieuwe producten op de markt gebracht; Vollof. Deze lijn bestaat uit vleeswaren die zijn verrijkt met groenten.

https://www.vleesplus.nl/nieuws/stegeman-brengt-nieuwe-lijn-uit-vollof