Zomerklus

Michelle de Koning_uitsnede

Half wit tarwebrood met mais. Heel bruin tarwemaisbrood. Midden volkoren speltbrood met zaden. Sinds 1 juli is het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood van kracht. Hebt u zich er al in verdiept? Want u hebt nog minder dan twee jaar om uw producten of de naamgeving aan te passen. En dat zeg ik zonder ironie. Want er moet nogal wat gebeuren. De eerste berichten over het nieuwe warenwetbesluit draaiden vooral om duidelijkheid richting consument. De voorbeelden daarbij leken niet al te ingewikkeld: als er 1, 2 of meer granen in de aanduiding zijn vermeld, zijn er eisen aan de hoeveelheid van elk van deze granen in het meelbestanddeel; de volgorde in de naamgeving wordt belangrijk: de granen die er het meest in zitten, komen vooraan; brood dat nu met ‘maisbrood’ wordt aangeduid, heet straks in de meeste gevallen ‘wit tarwemaisbrood’ enzovoort. Maar half juni volgde ik een webinar van het NBC over de belangrijkste nieuwe regels en hoe je daaraan als bakker kunt voldoen. En toen werd alles anders.

Deze aanpassing van het warenwetbesluit brengt namelijk grote veranderingen met zich mee voor de relatie tussen de naam van het brood en de gevolgde receptuur. De rekensommen die ik tijdens het webinar voorbij zag komen om te bepalen of iets een tarweroggebrood mag heten of meergranen, vielen niet mee. Ook uit de vragen en reacties van andere deelnemers bleek dat het voor veel bakkers nog een hele klus gaat worden.

Gelukkig staat u hier als bakker niet alleen voor. De hele keten heeft ermee te maken: van molenaar/grondstofleverancier via bakker tot verkooppunt. Bij de implementatie zijn daarom alle schakels in de keten betrokken. Dat ziet u ook in Bakkers in bedrijf terug. Zo vertelt de NBOV waar u op moet letten, beantwoordt het NBC in de rubriek de Vraagbaak regelmatig vragen op dit vlak en laat Puratos in deze editie zien hoe zij producten aanpassen om bijvoorbeeld de naam desembrood te kunnen blijven gebruiken. Gebruik alle hulp die er is, op papier, online en in de vorm van workshops. Liefst deze zomer al. Dan spreek ik u daarna weer (het volgende nummer van Bakkers in bedrijf verschijnt op 4 september). Fijne zomer!

Lees ook
Dossche Mills lanceert Fibre Max in Nederland

Dossche Mills lanceert Fibre Max in Nederland

Consumenten kiezen steeds vaker voor gezond. Dossche Mills springt hier op in met Artipan Fibre Max: een clean label meergranenmengeling. Na de lancering op Broodway in België, komt het product nu ook op de markt in Nederland en Frankrijk.

Top 10 meest gelezen artikelen op Bakkers in Bedrijf

Top 10 meest gelezen artikelen op Bakkers in Bedrijf

In aanloop naar 2022 kijken we terug op het afgelopen jaar. Wat lazen de bezoekers van onze website dit jaar? Hier de top 10 van meest gelezen artikelen op Bakkers in bedrijf.

De Haarlemse Bakker beknibbelt niet op machines en inrichting

De Haarlemse Bakker beknibbelt niet op machines en inrichting

De Haarlemse Bakker heeft fors geïnvesteerd in een nieuwe bakkerij. De bestaande productielocatie werd uitgebreid en opnieuw ingedeeld. Bij het gehele bouwtraject werden John en Rob van Esdonk begeleid door TenBa. “We hebben verstand van brood bakken, maar voor een dergelijk groot project hadden we echt hulp nodig.”