Zomerklus

Michelle de Koning_uitsnede

Half wit tarwebrood met mais. Heel bruin tarwemaisbrood. Midden volkoren speltbrood met zaden. Sinds 1 juli is het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood van kracht. Hebt u zich er al in verdiept? Want u hebt nog minder dan twee jaar om uw producten of de naamgeving aan te passen. En dat zeg ik zonder ironie. Want er moet nogal wat gebeuren. De eerste berichten over het nieuwe warenwetbesluit draaiden vooral om duidelijkheid richting consument. De voorbeelden daarbij leken niet al te ingewikkeld: als er 1, 2 of meer granen in de aanduiding zijn vermeld, zijn er eisen aan de hoeveelheid van elk van deze granen in het meelbestanddeel; de volgorde in de naamgeving wordt belangrijk: de granen die er het meest in zitten, komen vooraan; brood dat nu met ‘maisbrood’ wordt aangeduid, heet straks in de meeste gevallen ‘wit tarwemaisbrood’ enzovoort. Maar half juni volgde ik een webinar van het NBC over de belangrijkste nieuwe regels en hoe je daaraan als bakker kunt voldoen. En toen werd alles anders.

Deze aanpassing van het warenwetbesluit brengt namelijk grote veranderingen met zich mee voor de relatie tussen de naam van het brood en de gevolgde receptuur. De rekensommen die ik tijdens het webinar voorbij zag komen om te bepalen of iets een tarweroggebrood mag heten of meergranen, vielen niet mee. Ook uit de vragen en reacties van andere deelnemers bleek dat het voor veel bakkers nog een hele klus gaat worden.

Gelukkig staat u hier als bakker niet alleen voor. De hele keten heeft ermee te maken: van molenaar/grondstofleverancier via bakker tot verkooppunt. Bij de implementatie zijn daarom alle schakels in de keten betrokken. Dat ziet u ook in Bakkers in bedrijf terug. Zo vertelt de NBOV waar u op moet letten, beantwoordt het NBC in de rubriek de Vraagbaak regelmatig vragen op dit vlak en laat Puratos in deze editie zien hoe zij producten aanpassen om bijvoorbeeld de naam desembrood te kunnen blijven gebruiken. Gebruik alle hulp die er is, op papier, online en in de vorm van workshops. Liefst deze zomer al. Dan spreek ik u daarna weer (het volgende nummer van Bakkers in bedrijf verschijnt op 4 september). Fijne zomer!

Lees ook
Maak ik de overstap van nacht naar dag?

Maak ik de overstap van nacht naar dag?

"Ik kan maar moeilijk aan goed personeel komen. Jongeren zijn niet zo snel enthousiast te krijgen voor ons vak. Ik weet dat er mogelijkheden zijn om nachtwerk te verminderen, maar wat komt daar allemaal bij kijken?"

Fun Cakes introduceert 'from scratch'-assortiment

Fun Cakes introduceert 'from scratch'-assortiment

Tijdens de coronacrisis kwamen mensen massaal thuis te zitten. Dat betekende dat ze op zoek moesten naar een manier om de dag door te komen. Bijvoorbeeld klussen, tuinieren of een online cursus volgen. En heel veel mensen gingen brood bakken. Dit betekende dat de vraag naar meel en gist toenam. Fun Cakes springt hier op in en introduceert het nieuwe...

Desembrood volgens de nieuwe regels

Desembrood volgens de nieuwe regels

Op 1 juli trad het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood in werking. Bakkers hebben tot 1 juli 2022 de tijd om eraan te voldoen, maar hoe sneller hoe beter, dacht Puratos. “Als dé desemspecialist wilden we met onze producten al per 1 juli aan de nieuwe regels voldoen.” En daarmee helpt de grondstoffenleverancier de bakker op weg.

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn werk je met een vast team aan 1 lijn, je wisselt handwerk af met machinaal. En bent met het gehele proces bezig...

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Wat ga je doen?Vanwege de groei van ons bedrijf zijn we op zoek naar een parttime of fulltime industriele banketbakker. Als je parttime wilt werken, dan wordt je...

Allround ambachtelijk broodbakker te Rotterdam

Allround ambachtelijk broodbakker te Rotterdam

Wat ga je doen?In deze fulltime functie zullen de werkzaamheden bestaan uit allround productie binnen de bakkerij. Je zal je bezig houden met zowel groot als kleinbrood....