‘Work hard, rest hard’

7 mei 2021 Maud (Bakery Nexus)

Een spontane ontmoeting op een beurs, met elkaar sparren over een uitdagend vraagstuk of even bijkletsen tijdens een van de Nexus-borrels. Ik mis het zo ontzettend, maar dat is inmiddels een open deur. Alle activiteiten van Bakery Nexus zijn digitaal, zo ook de aftrap van onze nieuwe projectgroep: ‘Ontwikkeling’. Inspiratie kwam voorheen vooral tot ons via nieuwe kennis. Bijvoorbeeld door een bezoek aan een nieuwe bakkerij of tof bedrijfsconcept, of door een inhoudelijke spreker te vragen. Afgelopen jaar merkten we tijdens een boksclinic hoe waardevol het is om juist wat meer te focussen op persoonlijke ontwikkeling. Vandaar nu een aparte projectgroep die zich inspant om dit binnen de vereniging op de kaart te zetten. Denk aan vragen als: wat wil ik graag nog leren? Hoe kan ik de typische Nexus-frisse blik ook in mijn eigen werkcontext inzetten? Waar zit ik nog te veel in mijn comfortzone en kan ik wel wat uitdaging gebruiken?

Michael Kortekaas deed de aftrap van de splinternieuwe projectgroep. Hij is bekend van het tv-programma Hunted, maar ook een veelgevraagd trainer in leiderschap en werkgeluk. Hij nam ons mee op weg naar focus en aandacht met interactieve tests en discussie in subgroepjes. Hij begon meteen goed: waren we er voor honderd procent bij met onze aandacht of beantwoordden we buiten beeld nog snel een app of mail? Oeps… betrapt! Zijn boodschap: als je toch anderhalf uur inplant, doe het dan effectief en met je volle aandacht. Zorg dat je wat meer in het ‘hier en nu’ bent en niet al bezig met straks of later.

Voor professionals is dit een bekend ‘probleem’. Alles draait tegenwoordig om presteren. We staan 24/7 ‘aan’ en willen een ongelooflijke hoeveelheid werk verzetten. Tegelijkertijd ontvangen we enorm veel prikkels, die ons afleiden van het werk. Aan het eind van de dag heb je dikwijls een berg werk verzet. Maar ben je er daadwerkelijk iets mee opgeschoten? Michael liet ons zien dat onze energie flexibel is. We kunnen áán staan, maar we moeten ook afschalen. Ons brein is een spier die training nodig heeft, maar ook ontspanning. Ieder mens heeft tijd nodig om te herstellen van inspanning, om te reflecteren, om te genieten van wat is bereikt. Pas wanneer je optimaal kunt schakelen tussen inspanning en ontspanning, kun je op de lange termijn optimaal presteren. Denk maar aan topsporters: rust is voor hen minstens zo belangrijk als de training zelf. Maar ook voor jou geldt: zodra het kan, nodig of zelfs noodzakelijk is, moet je jezelf toestaan om af te bouwen, los te laten en even in een andere wereld te stappen.

Om succes, gezondheid en geluk te bereiken, moet je vaak een stap extra zetten. Niemand bereikt grote doelen door op de bank te blijven liggen. En het is niet erg om hard te werken en door te pakken wanneer het even tegenzit. Maar de boog kan niet altijd gespannen zijn. Om met Michael te spreken: “Schakelen tussen performance en recovery is van belang om een duurzame high performer te kunnen zijn.”
Work hard, play hard, rest hard: dat vonden wij een heerlijke boodschap. Keihard werken – we love it! Maar met volle aandacht vrij nemen, iets totaal anders doen en daarvan honderd procent genieten: dat is ook een heerlijk vooruitzicht. Dus bij Bakery Nexus klappen we tegenwoordig regelmatig onze laptops dicht, stappen even uit de bakkerij, leggen onze telefoons in een laatje en richten onze aandacht op iets totaal anders dan werk. Nou ja, dat proberen we tenminste. Met volle aandacht.

Altijd op de hoogte blijven?