Een van de belangrijkste taken van de NBOV is het afsluiten van de cao. Samen met NVB, FNV en CNV maken we hierover afspraken. Als de vier sociale partners het met elkaar eens zijn en ook het ministerie geeft akkoord, dan wordt de cao algemeen verbindend verklaard (avv). Niet alleen de leden van NVB en NBOV (de zogenoemde ‘georganiseerden’) moeten zich dan aan deze cao houden, maar ook alle bakkerijen die geen lid zijn van een branchevereniging (de ‘ongeorganiseerden’). Het voordeel van een avv is dus dat iedereen zich aan dezelfde afspraken dient te houden.

Nu is er over deze afspraken nog weleens kritiek vanuit de leden van de NBOV. Ik geef een paar voorbeelden. Allereerst de PAWW. Dat is een aanvulling voor werknemers, betaald door werknemers. De administratieve verplichtingen hiervan kosten de werkgever echter onnodig veel tijd en geld – uit eigen ervaring weet ik dat er soms wel vijftien mails per dag over worden verzonden. Ook de vitaliteitsregeling werkt niet voor iedereen goed, en de tijd-voor-tijdregeling levert soms ergernis op.

Velen ergeren zich daarnaast aan het doorbetalen van nachttoeslag bij vakantie of ziekte. Wist je dat dit geen cao-afspraak is, maar dat het bij wet is geregeld? Als werkgever begrijp ik de irritatie, maar als NBOV kunnen wij hier dus niets aan veranderen, hoe vervelend het ook is.

Dat voor het ambacht bepaalde regelingen niet goed werken, erkennen we. De vraag van leden om meer maatwerk begrijpen we dan ook zeker. De vraag is of de huidige samenwerking van ambacht en industrie in de cao ertoe leidt dat regelingen voor het ambacht niet altijd goed uitpakken. Daar zijn we al mee aan de slag: zoals bekend gaan we na of het splitsen van de cao voor ambacht en industrie dit punt kan oplossen. De huidige cao loopt tot 1 juni. Denk jij dat zaken anders kunnen? Dan horen wij dat graag!

Altijd op de hoogte blijven?