Weet u eigenlijk wel echt wat volkoren is?

Volkorenbrood 't Stoepje

Zsuzsan Proos van het NBC Kennisloket: “Het televisieprogramma de Keuringsdienst van Waarde besteedde er onlangs uitgebreid aandacht aan: volkorenbrood. Dat volkorenbrood gezond is en zich onderscheidt van andere volkorenproducten (lees ontbijtkoek, koekjes, pasta) werd snel duidelijk. Toch wisten de meeste geïnterviewde bakkers in de uitzending niet een duidelijk en kloppend antwoord te geven op de vraag wat volkorenbrood nu precies is en wat het verschil is met wit- en bruinbrood. Daarom nog eens kort en bondig het antwoord dat u in de winkel of op uw website en sociale media kunt gebruiken.”

Wat is volkorenbrood?

“Brood wordt gemaakt van graan, water, gist/desem, zout en eventueel broodverbetermiddel. Bij volkorenbrood bestaat de graancomponent volledig uit volkorenmeel. In volkorenbrood is dus de gehele graankorrel verwerkt. Hierdoor bevat het alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft. Volkorenbrood kan gemaakt worden van tarwe, spelt of andere granen of een combinatie van granen.”

Maar wat is dan het verschil met wit- en bruinbrood?

“De graancomponent van witbrood bestaat hoofdzakelijk uit bloem, het binnenste van de graankorrel. Bloem bevat minder vitamines, mineralen en voedingsvezels dan volkorenmeel. Bruinbrood wordt gemaakt van tarwemeel. Dit is een combinatie van bloem en volkorenmeel. In de praktijk is die verhouding meestal 50/50. In de wet staat omschreven dat bij bruinbrood de zemelen – dus het buitenste vliesje van de graankorrel – met het blote oog zichtbaar moeten zijn. Daarmee kan bruinbrood dus geen gekleurd witbrood zijn. Bruinbrood bevat minder vitamines, mineralen en voedingsvezels dan volkorenbrood, maar wel weer meer dan witbrood.”

Hoe donkerder, hoe gezonder?

“Het Ezelsbruggetje ‘Hoe bruiner, hoe gezonder’ gaat niet altijd op voor brood. De gezondheid van brood wordt bepaald door de hoeveelheid (volkoren)meel en bloem die wordt gebruikt. Hoe meer volkorenmeel, hoe meer voedingsstoffen. Dat geldt ook voor meergranenbrood. Wanneer meergranenbrood gemaakt is van volkorenmeel, dan is het dus net zo gezond als een volkorenbrood.”

logo NBC NBC is er voor u. Op deze pagina in Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

Dossiers
Lees ook
Hoe richt je zelfbediening in de winkel goed in?

Hoe richt je zelfbediening in de winkel goed in?

Het liefst laat u klanten uw lekkernijen van dichtbij zien en ruiken. Zelf je producten mogen pakken uit mooi uitgestalde manden zorgt ook voor een leuke klantbeleving, maar denk bij de inrichting en de organisatie aan een paar dingen. De Hygiënecode vereist dat u bakkerijproducten verpakt of afschermt of er voldoende toezicht op houdt. Daarnaast, en...

NBC: broodprijs stijgt maximaal 5 tot 10 procent

NBC: broodprijs stijgt maximaal 5 tot 10 procent

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) laat richting de consumentenmarkt weten dat er vooralsnog geen sprake is van grote stijgingen in de broodprijs. Vanwege de oorlog in Oekraïne was de verwachting dat de broodprijs zou verdubbelen. Uit cijfers van het NBC blijkt dat de stijging maximaal 5 tot 10 procent is, in vergelijking met dezelfde periode vorig...

NBC: Broodconsumptie 2021 opnieuw gedaald

NBC: Broodconsumptie 2021 opnieuw gedaald

Het totale broodvolume in Nederland is in 2021 met -4,2% gedaald naar een totaal van 783.388.000 kg. In 2020 was dit nog 817.617.000 kg. Zo laten de nieuwste GfK-cijfers van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) zien.