Wat is de toekomst van je bedrijf?

24 mei 2023 Arend Kisteman (Voorzitter NBOV) NBOV

Laten we eerlijk zijn, de ambachtelijke bakker staat er heel divers voor. Bij de een is het niet aan te slepen, terwijl de ander de omzet ziet teruglopen. Dan zijn er nog bedrijven die vanwege hun klantenkring moeite hebben om alle kostenstijgingen door te rekenen, terwijl de ander de ene na de andere verhoging doorrekent. 

Specialiseren of schaalvergroting

Gelukkig zien we de prijs van tarwe weer wat zakken, terwijl we andere prijzen juist weer zien stijgen. Maar zonder de prijzen aan te passen zal voor de een de marge nog beter worden terwijl het voor de ander misschien weer kostendekkend wordt. De trend, niet alleen bij bakkers, is: specialiseren of schaalvergroting. Beide zien we de laatste jaren veel. Onderscheidende ondernemingen die heel anders denken dan ik ooit geleerd heb. Als ik een x-aantal producten verkoop, heb ik die omzet en ben ik tevreden en kunnen de deuren weer dicht. Terwijl ik altijd denk hoe zouden we nog meer kunnen verkopen om nog meer omzet te draaien. Glutenvrij en dan alleen maar online of juist de ondernemingen die afgelopen jaren collega’s hebben overgenomen en aan hun schaalvergroting werken. We moeten als ondernemer steeds meer op kantoor zitten en steeds minder bakken, lijkt het wel. Er is zo veel waar je nu over na moet denken en serieuze afwegingen in moet maken. Hoe koop je in? Nog via de groothandel, doe je dat rechtstreeks of zet je zelf iets op met collega’s? Hoe zorg je ervoor dat je minder plastic in je verpakkingen hebt zonder dat het ten koste gaat van je product? Waar haal je die nieuwe medewerker vandaan? En ondertussen wordt er ook nog eens van je verwacht dat hij zich een leven lang kan ontwikkelen. Dan besluit de gemeente nog eens dat een gebied zero-emissiezone wordt en heb je een nieuwe bus nodig. Ondertussen is het ook nog de bedoeling dat je gaat verduurzamen en heb je zelfs al bepaalde verplichtingen. De tijd dat je in een middag je ondernemerschap kan regelen en de rest van de tijd kan bakken ligt ver achter ons. Je zult meer moeten gaan rekenen en ook je eigen uren echt doorrekenen. Als je zestig uur in productie staat en je wordt ziek dan heb je toch anderhalve bakker nodig om jou te vervangen. 

Toekomst

Of je het wil of niet: je moet echt keuzes gaan maken voor de toekomst van je bedrijf. Een ander assortiment, een andere samenstelling van je receptuur, een andere manier van produceren en noem maar op. 
Overigens sparren we daar bij de NBOV graag met je over, dus neem gerust contact op. 

Altijd op de hoogte blijven?