Vroeger was niet alles beter

Arend Kisteman_voorzitter NBOV_uitsnede

Toen ik mijn bakkersopleiding volgde, moesten we leren om met mixen te werken. De mix afwegen, zout, gist en water erbij en draaien maar. Op de zak stond meestal wel hoelang je moest mengen en kneden. Bij banket werkten we veel met poedertjes. Even de slagroom lobbig kloppen, poeder erdoor en klaar. Dat was hoe we het leerden, eenvoudigweg omdat in de praktijk op die manier gewerkt werd: zo werkten de bakkers, en de bakkers wilden dat de nieuwe generatie het zo zou leren. Dat betekende minder kennis van hoe een product precies is opgebouwd en meer kennis van het echte bakkersleven.

Toch was het vroeger niet allemaal minder. Ik denk dat mijn allereerste broodles begon zoals die bij velen begon: bloem op de bank, kuiltje maken en daar het vocht in. Hulpgrondstoffen langs de rand en dan langzaam rondjes draaien. Wat leerde je die les eigenlijk al veel. Ging je te snel rondjes draaien, dan brak de ‘dijk’ door en liep het water op de grond. Kneedde je te kort, dan zag het eindresultaat er niet uit. Later werd het onderwijs anders en konden leerlingen zelf hun eigen tempo bepalen. De snelle leerlingen volgden een driejarige opleiding in twee jaar. Daardoor bleef er bijvoorbeeld minder tijd over om samen producten te vergelijken.

Inmiddels lijkt de koers 180 graden gedraaid te zijn. Bakkers vinden het nu juist belangrijk dat leerlingen niet meer werken met kant-en-klare mixen, maar kennis opdoen over de opbouw van de receptuur. Dat aankomende bakkers proefondervindelijk leren wat de effecten zijn van iets meer suiker, iets minder suiker, of helemaal geen suiker. En dat ze weer met medeleerlingen klassikaal producten vergelijken en overeenkomsten en afwijkingen bespreken.

Bij de NBOV hebben we een onderwijsklankbordgroep. Daarin bespreken we met ondernemers en vakmensen uit onze branche wat we belangrijk vinden in het onderwijs aan de nieuwe generatie bakkers en banketbakkers. Heb je daar ideeën over en praat je graag mee over het onderwijs, meld je dan bij de NBOV. Wij, de sector en het onderwijs kunnen alle input gebruiken!

Dossiers
Lees ook
Laat het ambacht horen

Laat het ambacht horen

In december kijken mensen traditiegetrouw terug op het afgelopen jaar, hoewel we in onze branche soms zouden willen dat we in die periode tijd hadden om even terug te kijken... Er valt veel te zeggen over 2021, maar ik denk dat de belangrijkste conclusie is dat het ambacht zichzelf stevig op de kaart heeft gezet.

Bakkerij Toebast in Hoevelaken klaar voor volgende generatie

Bakkerij Toebast in Hoevelaken klaar voor volgende generatie

‘Hoevelaken-onwaardig’, noemen sommige klanten de nieuwe winkel van Bakkerij Toebast. “Ze vinden ons nieuwe interieur zó mooi dat het volgens hen niet meer bij het dorp past”, lacht eigenaar Dennis Toebast. “Maar binnen is het gezellig en warm. Dus onze winkel past perfect bij Hoevelaken. En bij ons. Deze ingrijpende verbouwing maakt ons klaar voor...

Samen Tegen Voedselverspilling start voucherregeling 2022

Samen Tegen Voedselverspilling start voucherregeling 2022

Ook in 2022 opent Samen Tegen Voedselverspilling een voucherregeling. Hiermee wil de stichting innovaties voor een circulaire voedselketen stimuleren. In 2021 ging het eerste voucher naar Paprikasorteerder en -verpakker Rainbow Kleinpak.