Vooruitkijken

Vooruit kijken 2022_ Pixabay

Foto: Tumisu/Pixabay

Het is de tijd om vooruit te kijken. Of nee, niet precies nu, want in december is het voor de hele branche veel te druk. Plannen maken voor het nieuwe jaar doe je lekker in januari. Nadat je eerst een beetje bent bijgekomen van de jaarlijkse eindspurt. Dus mijn tip is: leg deze editie op een plekje waar je die in de tweede week van januari weer tegenkomt. Want dit extra dikke nummer biedt inspiratie op veel vlakken.

Om te beginnen is het thema interieur. Verschillende bakkers laten zien wat zij onlangs hebben veranderd, en belangrijker: ze vertellen waarom ze bepaalde keuzes hebben gemaakt. Doe daar je voordeel mee, als je op het punt staat te gaan verbouwen of als je de aanschaf van nieuwe machines of vitrines overweegt. Een moderne uitstraling, flexibele inrichting, rekening houden met hygiëne, en wat te denken van een deel voor ‘to go’-producten of looproutes, nu corona in elk geval de komende tijd een vast onderdeel van ons leven lijkt te worden? Denk erover na en laat je adviseren door een collega of een gespecialiseerd bedrijf. Want je investeert nogal wat.

Ook als je geen verbouwingsplannen hebt, biedt deze editie je stof tot nadenken. Top-patissier Marike van Beurden vertelt over vegan patisserie en waar je rekening mee moet houden als je ingrediënten wilt gebruiken die nieuw voor je zijn. Bovendien geeft ze aan dat “het gebruik van lokale producten zal toenemen. En lokale ambachtslieden zullen veel meer met elkaar gaan samenwerken. Dat past bij de vraag vanuit de consument. Die gaat steeds meer op zoek naar iets unieks.” Die ontwikkeling is volgens Marike aangewakkerd door corona, waardoor mensen thuis veel meer zijn gaan bakken. Hopelijk krijgen ze daarmee ook meer waardering voor de kwaliteit van de bakker, en begrijpen ze beter hoe arbeidsintensief zijn werk is.

En neem tot slot een voorbeeld aan Bakkerij Oonk, winnaar van de Banket TopVijf bij de BakkersVakWedstrijden. Want elke dag werken in een omgeving waar collega’s er zin in hebben, plezier in hun werk houden en zich blijven ontwikkelen, dat wil toch iedereen? Ik kreeg in elk geval meteen allerlei goede voornemens na het lezen van hun verhaal.

Veel succes in december en alle goeds voor 2022!

Dossiers
Lees ook
‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

Veel ondernemers denken (liever) niet na over wat er komt kijken bij stoppen met het bedrijf. Aan bedrijfsoverdracht zitten fiscale, juridische en vooral emotionele kanten. Het advies luidt: schakel deskundige hulp in en begin op tijd.

Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Bakker Piet houdt vast aan transparantie

Een gloednieuwe bakkerij met lunchroom en vergaderfaciliteiten. Ronny en Esther van der Horst van Bakker Piet verhuisden van een kleine bakkerij in het dorp naar een nieuwe plek aan de rand van Elspeet. Bij de nieuwbouw gold als stelregel dat alles transparant moest zijn.

Bakkerij Franssen in Epen krijgt predicaat Hofleverancier

Bakkerij Franssen in Epen krijgt predicaat Hofleverancier

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het bedrijf ontving Bakkerij Franssen in Epen zondag 15 mei het predicaat ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Gouverneur Roemer overhandigde de oorkonde aan eigenaars Jos en Miranda en hun dochter Tamara Hoogervorst.