Volop stagekansen voor bakkers

Martien Verheijen

Toegegeven, het is een pittige klus, het regelen van stages voor onze studenten. Gelukkig hebben we na twintig jaar de nodige ervaring. En een landelijk netwerk om uit te putten.

Een deel van onze 220 studenten doet vanzelfsprekend ervaring op in Zuidoost-Brabant, maar ook in ‘verre oorden’ als Noordwijk aan Zee en Vaals. Dit komt doordat onze studenten van de zogeheten kopopleidingen niet allemaal in onze regio terecht kunnen.

Dat is geen probleem. Andere brood- en banketopleidingen in den lande kunnen het goed hebben als onze studenten opduiken in ‘hun’ werkgebied.

Daar komt natuurlijk bij dat onze studenten niet alleen bij ambachtelijke bakkers en patissiers aan de slag gaan. Ze doen ook ervaring op in chocolaterieën, ijssalons, en horeca. Ik verwacht dat deze ontwikkeling zich de komende jaren voort zal zetten.

Vroeger moesten onze studenten zelf erkende leerbedrijven bellen voor een stageplek. Maar die vakmensen zitten helemaal niet te wachten op een reeks telefoontjes van al dan niet leergierige studenten. Dus doen wij het. We laten de stagiairs van onze bol-opleidingen een voorkeursformulier invullen. En dan matchen wij de student met een passende werkplek. Wij hebben ondertussen een goed idee welk profiel bij een bepaalde zaak past. En vaak lukt het om rekening te houden met de wensen van de student. Sterker nog, waar je over andere sectoren leest dat er amper stageplekken zijn, lukt het ons met de nodige inzet studenten aan een mooie plek te helpen.

En dat vind ik ook zo leuk aan ons vak: het positieve overheerst.

 

Martien Verheijen is bevlogen bakker en docent aan de opleiding patisserie van Summa Brood & Banket in Eindhoven.

Dossiers
Lees ook
Investeren in de toekomst

Investeren in de toekomst

Met de start van het nieuwe schooljaar beginnen ook weer de stages. Meestal zijn deze al voor de zomer geregeld, maar er zijn altijd een paar leerlingen die geen stageplek hebben weten te vinden. Op zich is dat bijzonder, in een tijd waarin het personeel niet voor het oprapen ligt en we nieuwe aanwas hard nodig hebben.

Talenten

Talenten

Uit cijfers blijkt dat veel jongeren afhaken tussen de eerste schooldag en een uiteindelijke baan in de bakkersbranche. Waar gaat het mis? Worden ze op school niet genoeg gemotiveerd? Krijgen ze tijdens hun stages wel genoeg uitdagend en inspirerend werk te doen?

Redactiestage bij onze Foodvakbladen

Redactiestage bij onze Foodvakbladen

Wij zoeken een nieuwe stagiair(e)! Kom jij ons team versterken? Je gaat aan de slag voor de websites, social media en de bladen. Je schrijft nieuwsberichten, artikelen, maakt vlogs, bezoekt congressen en beurzen en gaat op reportage.