Volop stagekansen voor bakkers

Martien Verheijen

Toegegeven, het is een pittige klus, het regelen van stages voor onze studenten. Gelukkig hebben we na twintig jaar de nodige ervaring. En een landelijk netwerk om uit te putten.

Een deel van onze 220 studenten doet vanzelfsprekend ervaring op in Zuidoost-Brabant, maar ook in ‘verre oorden’ als Noordwijk aan Zee en Vaals. Dit komt doordat onze studenten van de zogeheten kopopleidingen niet allemaal in onze regio terecht kunnen.

Dat is geen probleem. Andere brood- en banketopleidingen in den lande kunnen het goed hebben als onze studenten opduiken in ‘hun’ werkgebied.

Daar komt natuurlijk bij dat onze studenten niet alleen bij ambachtelijke bakkers en patissiers aan de slag gaan. Ze doen ook ervaring op in chocolaterieën, ijssalons, en horeca. Ik verwacht dat deze ontwikkeling zich de komende jaren voort zal zetten.

Vroeger moesten onze studenten zelf erkende leerbedrijven bellen voor een stageplek. Maar die vakmensen zitten helemaal niet te wachten op een reeks telefoontjes van al dan niet leergierige studenten. Dus doen wij het. We laten de stagiairs van onze bol-opleidingen een voorkeursformulier invullen. En dan matchen wij de student met een passende werkplek. Wij hebben ondertussen een goed idee welk profiel bij een bepaalde zaak past. En vaak lukt het om rekening te houden met de wensen van de student. Sterker nog, waar je over andere sectoren leest dat er amper stageplekken zijn, lukt het ons met de nodige inzet studenten aan een mooie plek te helpen.

En dat vind ik ook zo leuk aan ons vak: het positieve overheerst.

 

Martien Verheijen is bevlogen bakker en docent aan de opleiding patisserie van Summa Brood & Banket in Eindhoven.

Dossiers
Lees ook
Uitgebreid aandacht voor vegan tijdens opleiding

Uitgebreid aandacht voor vegan tijdens opleiding

U ziet het zelf ook wel, bij de ambachtelijke bakker of in de supermarkt: koolhydraatarm, lactosevrij en vegan brood en banket zijn populair.

SBB: Geen grote stijging stagetekorten door lockdown en omikron

SBB: Geen grote stijging stagetekorten door lockdown en omikron

De lockdownperiode en de omikronvariant van het coronavirus hebben niet geleid tot een stijging in het aantal stagetekorten voor mbo-studenten, zo meldt het SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven).

Spitsuur voor feestdagen

Spitsuur voor feestdagen

We komen bij Summa Brood & Banket op stoom voor het drukke seizoen. Ik vind dat een heerlijke, lekker drukke periode. Ik genoot er ook al volop van toen ik nog in een bakkerij werkte.