Verhalen

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Bakkers-in-bedrijf_Foto-Jos-den-Otter-164x300 Pasgeleden hoorde ik tijdens een radio-uitzending dat kreten zoals vers, puur, ambachtelijk, authentiek en ‘bereid volgens Oudhollands recept’ de meest ijdel gebruikte aanduidingen zijn bij veel producten die in de schappen van onze supermarkten zijn te vinden. Onderzoek leert dat veel van deze aanduidingen niet kloppen en dat deze meer inspelen op de emotie en het koopgedrag van de consument, dan op de werkelijkheid. Laten deze aanduidingen nu precies de kernwaarden zijn van onze mooie beroepsgroep… Dé kans dus om duidelijk te maken waar het ambacht écht voor staat. Maar dan moeten we het wel waarmaken en - niet onbelangrijk - het onze klanten wel laten weten. Ons verhaal kunnen wij vertellen vanuit onze eigen kracht op een eerlijke manier.

Daar waar veel ambachtelijke bakkers veelal op de achtergrond actief zijn, komt juist het vertellen van uw eigen verhaal, storytelling, steeds meer op de voorgrond te staan. Het fenomeen ‘verhalen vertellen’ is beslist niet nieuw. Sterker nog, het is al eeuwen oud. Maar hoe gaat dat in deze tijd? Bij de timmerman kraakt de deur. Waar veel collega’s zich volledig storten op nog mooiere producten of een nóg fijner assortiment, vergeten we soms vanuit een soort valse bescheidenheid te vertellen hoe goed we eigenlijk zijn en waarom we werken zoals we werken. Net zo goed als we onze klanten bewust moeten maken van ons mooie ambacht, moeten we onszelf ervan bewust zijn dit steeds onder de aandacht te blijven brengen.

Via Ambacht & Business is onlangs met workshops ‘Storytelling’ al een aanzet gegeven om ambachtelijke bakkers beter hun eigen verhaal te kunnen laten vertellen. Dit jaar geeft ook de NBOV hieraan invulling in samenwerking met de Stichting Ambachtelijke Bakkerij en de Nationale Bakkerij Academie. Tijdens Bakkersvak gaat u dat al merken. En daarvoor hoeft u niets te doen. Wij komen namelijk naar u toe. Let maar op… Tot dan!

Dossiers
Lees ook
Het goede verhaal

Het goede verhaal

‘Wie ver reist, kan veel verhalen’, is een bekend spreekwoord. Of u nu tijdens de zomervakantie een verre reis heeft gemaakt of juist dicht bij huis bent gebleven, waarschijnlijk bent u wel met nieuwe verhalen thuisgekomen. En hopelijk heeft u – net als ik – even uw hoofd kunnen leegmaken en uzelf kunnen opladen om aan de rest van dit jaar te kunnen...

positief

positief

De eerste dagen van de maand januari krijgen we het regelmatig te horen en spreken we het ook zelf veel uit naar mensen om ons heen: ‘De beste wensen voor het nieuwe jaar!’. Nu de maand januari alweer bijna achter ons ligt, schijnt dit volgens de protocollen niet meer te hoeven, maar toch wens ik ook u allen een mooi, gezond en succesvol 2017 toe. Januari...

Inhaalrace

Inhaalrace

Wat een stunts haalt ‘onze’ Max Verstappen toch steeds weer uit. Hij vestigt het ene record na het andere. Tijdens twee races kwam hij van achter uit het veld terug om na een fenomenale inhaalrace toch in de top-5 te finishen. Eénmaal haalde hij daarbij zelfs nog een podiumplaats door als derde te eindigen. Heel Nederland sprak erover en zelfs in de...

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Wat ga je doen?Als operator productie draag je zorg voor de producten die worden bereidt in deze bakkerij. We zijn per direct op zoek naar een ervaren bakker/ operator...

Leerling BBL Artisanaal

Leerling BBL Artisanaal

Wat ga je doen?Gaat er voor jou niets boven de geur van pasgebakken brood? Voor de artisanale bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een leerling BBL. Dagelijks...

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Wat ga je doen?Heb jij altijd al heerlijke brood- en banketproducten willen verkopen? Dan is dit je kans! Een ambachtelijke bakkerij, met meerdere winkels in de...